Hollywood smile: dít is waarom een goede mondverzorging zo belangrijk is

En nee, alleen twee keer poetsen per dag is écht niet genoeg.

Lees ook

Dat je twee keer per dag moet poetsen is een inkoppertje. Maar hoe vaak ben jij met een rager in de weer? En waarom is een goede mondverzorging eigenlijk zo belangrijk? Ellen Bol, mondhygiënist en directeur van NVM-mondhygiënisten, dé beroepsvereniging van mondhygiënisten in Nederland, vertelt je er alles over.

Waarom zo belangrijk?

Je tanden poetsen voorkomt tandplak en gaatjes, maar waar is het eigenlijk nog meer goed voor? “Daar zijn eigenlijk twee redenen voor”, legt Ellen uit. “De eerste heeft een esthetisch aspect. Je mond maakt een belangrijk onderdeel uit van je gezicht, het zegt wat over je uitdrukking en geeft weer hoe je bent. Iedereen wil een stralende lach, dan moet je ook goed voor je tanden en kiezen zorgen.”

“De tweede reden heeft te maken met je gezondheid. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat je mond het begin van je spijsvertering is – en die heeft een heel belangrijke functie in je lijf. Je mond staat rechtstreeks in verbinding met je maag en darmen. Alles wat er qua bacteriën in je mond zit, komt dus ook in je maag en darmen terecht. In je mond wordt voeding bovendien vermengd met speeksel en daarin zitten weer enzymen die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Daarom is het heel belangrijk om goed te kauwen. Lang verhaal kort: in een gezond lichaam hoort een gezonde mond.”

De basics

Twee keer poetsen genoeg? Absolutely not. Volgens Demi komt er nog iets meer kijken bij een goede mondverzorging. “Uiteraard twee keer per dag je gebit poetsen, mét een fluoridehoudende tandpasta en het liefst met een elektrische tandenborstel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je daarmee veel meer tandplak weghaalt dan met een gewone handtandenborstel.”

“Maar tandenpoetsen alleen reinigt maar veertig procent van je gebit. Daarom tippen wij ook om twee keer per dag je tanden en kiezen schoon te maken met een rager of stoker. Daarnaast is het belangrijk dat je maximaal zeven keer per dag iets eet/drinkt.”

Ragers, flos of tandenstokers?

Wil je je mondverzorging naar een hoger niveau tillen, dan is het verstandig om te investeren in wat extra materiaal. Naast een goede elektrische tandenborstel kun je kiezen voor tandenstokers, ragers of flosdraad. Maar wat is de beste optie?

“We zijn niet zo van de flos. Tandenstokers en ragers – die kleine, ronde borsteltjes – reinigen je tanden en kiezen veel beter. Juist tussen je tanden en kiezen hoopt zich veel tandplak op en met een rager of tandenstoker hou je ook die moeilijk bereikbare plekken schoon. Wil je goede informatie over wat voor jouw gebit nu het beste werkt? Dan raad ik toch aan om naar een mondhygiënist te gaan. Die kan je praktische tips geven en laten zien hoe je een rager of tandenstoker op de juiste manier gebruikt en welke soort en formaat je het best kunt gebruiken. Niet alle tanden en kiezen staan namelijk even ver uit elkaar. In de ene mond staan de tanden veel strakker op elkaar dan de ander en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je straks met de rager of stoker schade veroorzaakt.”

Bron: Grazia (Babette Dessing) | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook