Bete van Meeuwen over biseksualiteit: ‘Hetero’s worden gezien als ‘normaal’, dat verschil doet pijn’

'Het gaat mij om de persoon, niet om iemands gender.'

Bete van Meeuwen is biseksueel en moet daardoor regelmatig dealen met allerlei vooroordelen. Aan Grazia deed ze hierover haar verhaal. “Ik kan mezelf niet veranderen. En dat wil ik ook niet.”

Vooroordelen

“'Heb je dan ook sex gehad met mannen?' vroeg een vrouw laatst op een datingapp. Toen ik ‘ja’ zei, wilde ze niet verder praten, omdat ze het vies vond. Ik vind het bijzonder dat mensen daarom het gesprek afkappen”, vertelt Bete. In het dagelijks leven krijgt ze behoorlijk wat vooroordelen te horen. “Mensen denken vaak dat biseksuelen niet kunnen kiezen, niet te vertrouwen zijn, vaak vreemdgaan en altijd een trio willen. Alsof je niet net zo goed vreemd kan gaan als je hetero bent. Ik heb nog nooit een trio gehad. Dat verzoek kregen mijn ex en ik overigens regelmatig. Op straat riepen mannen ‘of ze mee mochten doen.’ Het voelde onveilig om met mijn ex-vriendin in het openbaar te zoenen, of überhaupt hand in hand te lopen.”

“Ik heb nu een relatie met een man. In het begin was ik altijd aan het opletten of mensen naar ons keken. Dat gebeurde namelijk constant als ik met mijn ex- vriendin liep. Maar dat gebeurt niet, omdat hetero’s worden gezien als ‘normaal’. Dat verschil doet pijn.” Haar vriend heeft er geen problemen mee dat Bete bi is. “Wij zijn nu samen, dat is wat telt. Het is ook niet zo dat ik nu een vrouw mis. Het gaat mij om de persoon, niet om iemands gender.”

Niet één gender

“Ik wist al op mijn dertiende dat ik niet op één gender val”, vertelt Bete openhartig. “Een meisje werd verliefd op me, ik vond dat interessant en ben dat gaan ontdekken. Toen ik daarna verliefd werd op een jongen was het voor mij duidelijk. Twee maanden later vertelde ik het aan mijn beste vriendin en ouders. Dat vond ik heel spannend. De beste vrienden van mijn ouders zijn lesbisch, dus ik wist dat ze er niks op tegen hadden, maar uit de kast komen is altijd lastig. Ik dacht: misschien is het anders als het je eigen kind is.”

Gelukkig waren die zorgen voor niks. “Ze reageerden dat het helemaal goed was en ze het al hadden verwacht, omdat ik best wel een tomboy was. Ik hield van in bomen klimmen en voetballen, was altijd met jongens. Als ik nu terugkijk, ben ik verbaasd over hoe jong ik het al wist. Ik zocht actief naar representatie: ik las veel boeken over seksualiteit, keek de serie The L Word, over een groep lesbiennes. Omdat ik al zolang mijn geaardheid weet – het is er altijd vanzelfsprekend geweest – heb ik altijd goed geweten wie ik ben.”

Term biseksualiteit

“Soms worstel ik met de term biseksualiteit. Het betekent dat ik op mannen en vrouwen val, maar ik zou ook op een transvrouw of een non-binair persoon kunnen vallen”, vertelt Bete. “Ik noem mezelf daarom bi- én panseksueel. Veel mensen hebben vragen, vooroordelen en onbegrip over biseksualiteit. Juist daarom is representatie zo belangrijk. Als we meer verhalen in series of boeken zouden zien over biseksualiteit, zou veel meer genormaliseerd zijn.

Op dates met hetero-mannen kreeg ik vaak de vraag ‘of ik dan niet iets miste’ bij een vrouw. Ik vind het ongepast dat het bij biseksualiteit zo snel over sex gaat. Vragen stellen is prima, maar ik kan er niks mee als iemand niet openstaat om te luisteren. Ik kan mezelf niet veranderen. En dat wil ik ook niet.”

Bron: Grazia (Milou Deelen) | Beeld: Rachel Ecclestone

Laatste nieuws