Column Mascha Feoktistova: ‘Vrouwen mogen elkaar best wat meer motiveren en complimenten geven’

Mascha vertelt in haar nieuwste column waarom female empowerment zo belangrijk is.

Lees ook

Mascha Feoktistova (34) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze de moeder van dochter Mila.

Female empowerment

Female empowerment is een hot item op dit moment. Ik zie veel empowering quotes voorbij komen, en die zijn echt wel interessant. Maar zelf zeg ik altijd: in plaats van er steeds over
te praten, moeten wij vrouwen het gewoon dóen. Laat zien waar je mee bezig bent, neem het voortouw en inspireer daar anderen mee. Chrissy Teigen is zo iemand die alles aanpakt, zij is echt een voorbeeld voor mij.”

“Soms is ‘gewoon doen’ wel spannend. Toen ik met mijn Masterclasses social media begon, heb ik ook even gedacht: kan ik dit wel? Zitten mensen hierop te wachten? Stel dat ik maar twee aanmeldingen krijg per les? Toch heb ik het gedaan, en uiteindelijk was het een groot succes. Ik hoop op dit soort kleine manieren andere vrouwen te stimuleren om zelf ook iets te doen, om het te durven. We mogen elkaar best wat meer motiveren en complimenten geven.”

“Ik probeer regelmatig naar andere vrouwen uit te spreken dat ze iets goed doen. Ik weet nog dat ik in een vlog over een vriendin zei: 'Ik vind het zo knap wat ze doet', en ik comments kreeg van: 'Wat ben je heerlijk sarcastisch?' Ik dacht: huh, waarom begrijpen mensen niet dat ik het oprecht meen? Dat is wel een probleem van vrouwen onderling, en de reden dat we soms kattig doen”

Succes

“Iedereen wil zichzelf met een ander vergelijken en kijken op welke rang je zelf staat. Doe ik het beter dan haar of niet? Ik denk altijd: je wordt er zelf echt niet beter van door iemand anders af te kraken of door iemands power af te pakken. Of zoals de quote die ik las, zegt: Je gaat zelf niet beter lopen als je de benen van je buurman breekt. Helemaal mee eens, ik ga liever uit van positiviteit.”

“Ik heb ook gelezen dat wij Nederlandse vrouwen met z’n allen heel bang zijn om naïef genoemd te worden. Ik zie online, maar ook in het echte leven, dat mensen heel snel zoiets hebben van: 'Dat gaat haar toch niet lukken.' Dus zeggen we liever van tevoren dat het niks wordt dan dat we achteraf horen: 'Haha, wat ben jij naïef dat je dacht dat dit goed zou gaan.'”

“Laten we alsjeblieft meer uitgaan van onze kracht. Bij mij mislukt ook weleens iets, maar dan haal ik er toch altijd iets nuttigs uit. Wees niet bang om uit te spreken waar je goed in bent. Van een ander complimenten geven ga je je echt niet slechter voelen. Sterker nog, het voelt superlekker om te denken: ik heb haar dag ook weer gemaakt. Dat is pas empowerment!

Beeld: Nine IJff

Laatste nieuws

Zie ook