Mascha Feoktistova over reality-tv: ‘Steeds meer een vervelende bijsmaak’

'De afgelopen jaren ben ik steeds vaker gaan denken: is het nu wel zo leuk om te kijken naar mensen die elkaar bedriegen en pijn doen?'

Mascha Feoktistova (37) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Reality-tv onder vuur

“Reality-tv ligt onder vuur en dat begrijp ik ergens wel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf al een hele tijd niet meer kijk naar programma’s als Temptation Island. Vroeger was ik er geobsedeerd door. Ik keek al Temptation voordat het terug op tv kwam, dus de allereerste serie. Als zestienjarige vond ik het heerlijk om al gniffelend te zien wie er vreemdging, en wie juist niet. Maar de afgelopen jaren ben ik steeds vaker gaan denken: is het nu wel zo leuk om te kijken naar mensen die elkaar bedriegen en pijn doen? Om te zien hoe iemands droom in duigen valt, omdat ze met die ander zou gaan trouwen en dat nu niet meer doorgaat?”

Vervelende bijsmaak

“Zijn we niet met z’n allen een beetje evil bezig door te genieten van het leed van een ander en hier zelfs om te lachen? Dat is toch de reden dat je kijkt, want als er niks gebeurt, is het maar saai. Ik krijg er steeds meer een vervelende bijsmaak van. Zeker nu het diepere probleem naar buiten is gekomen, namelijk dat mensen er mentaal aan onderdoor zijn gegaan. Daar kon je natuurlijk op wachten. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden al dacht: er komt gewoon een moment dat iemand hier niet goed uitkomt. En ja hoor, daar zijn ze nu met z’n allen. Wie moet je daar de schuld van geven? De makers, die beelden verdraaien en tijdens de opnames provocerende vragen stellen? Of zijn wij kijkers net zo schuldig omdat we zitten te gniffelen als het gebeurt?”

Feelgood gevoel

“Daarnaast vraag ik me ook af: wie heeft nog de tijd om elke dag een uur een realityprogramma als Love Island te kijken? Ik heb er gewoon geen energie meer voor; ik val liever in slaap op de bank terwijl ik een docu kijk ofzo. Klink ik nu heel oud, haha? En dan kun je zeggen: maar je maakt zelf toch ook vlogs? Ja, maar ik zie mijn vlogs meer als entertainment. Ik zal nooit iets filmen puur voor het drama of anderen te kakken zetten om daarmee te scoren. Mijn insteek is altijd: een feelgood gevoel creëren. Zo kijk ik bijvoorbeeld wel heel graag naar B&B Vol Liefde of Boer Zoekt Vrouw. Dat is gewoon aandoenlijk, schattig en leuk. Zo’n ietwat onhandige boer die dan op date gaat, daar krijg je toch alleen maar een goed gevoel van? Ik denk dat daar het grote verschil in zit: ik wil geen programma’s meer zien waarin mensen bewust te kakken worden gezet. Al die relatieshit, I really don’t care. Ben ik de enige die er zo over denkt… of zijn jullie ook reality-moe?”

Beeld: Nine IJff

Laatste nieuws