Steph over… Zonnebrand

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up mu...

Lees ook

Stephanie Brandes is chef health, beauty en lifestyle bij Grazia. Elke week onthult ze haar beautygeheimen en make-up musthaves vanuit Grazia HQ.

Op een blauwe maandag zat ik op turnen waar ik een mini-trauma op liep. Voordat de les begon, mochten we ons namelijk omkleden in onze gympakjes– voor mij het allerleukste onderdeel van die hele sport, want ik was smoorverliefd op mijn zwarte exemplaar. Tijdens het omkleden zag ik dat een ander meisje huilend, schreeuwend en krijsend in haar gympakje gehesen werd. Dat arme kind wilde het niet aan, zo’n pakje retestrak om haar lijfje. Want wat was het geval? Het meisje was hart-stik-ke verbrand. Ik had nog nooit zóveel vellen om iemand zien hangen en haar normaal zo bleke huid had nu een verbeten rode ondertoon. Ik was getraumatiseerd voor het leven en zat uiteindelijk maar twee maanden op turnen.

Je zou denken dat mijn moeder – die tenslotte bij de kleedkameraffaire aanwezig was – mij en mijn tweelingzusje vanaf die dag volop in de zonnebrand zette. Niks van waar. Zij (zelf geboren op een tropisch eiland in Kroatië) bleef ons onveranderlijk insmeren met een loeivette olie of sterker nog: vergat het gedurende de dag bij te houden. Het is dankzij mijn Kroatisch-Indische roots dat ik nooit zo verbrand ben geweest als het gym-meisje.

Je zou ook denken dat ik – dankzij mijn kindertrauma – zou uitgroeien tot een consequente zonnebrandsmeerder. Ook niks van waar. Of dat ik – als beautyredacteur – beter zou moeten weten en doen. Ook onzin. Of nou ja, ik wéét het wel, maar mijn urge voor een zongebruind velletje wint het ten alle tijden van een SPF50. Die zon schijnt al nooit, ik moet toch pakken wat ik pakken kan? En: verbranden is goed, dit wordt later mooi goudbruin.

En toch is die gedachtegang sinds dit jaar veranderd, allemaal dankzij een 5-daags tripje naar Aruba eind januari, waar ik ‘maar’ vijf dagen zon had en één doel: insmeren met een nieuwe zonnebrandlijn om te kijken of het wat is (I know, fml). Ik heb me elke dag frequent met SPF30 & SPF50 ingesmeerd, variërend van een olie, spray en een crème en eenmaal terug op kantoor was het bewijs geleverd: knalbruin, jaloerse collega’s en géén beschadigd velletje. Had ik al gezegd dat ik eruit zag alsof ik drie weken Malediven erop had zitten? Precies.

I was the living proof dat beschermen en bruin worden in een korte periode gewoon kan, dus ik ga nu als de sodemieter het terras op. (Hieronder wat zonnebrand suggesties voor als je nieuwsgierig bent geworden.)

Lees ook: Steph over… Grijs haar

Vergeet je Stephanie niet op Instagram te volgen @Stephaniegrazia?

Laatste nieuws

Zie ook