Froukje: ‘Van sommige gebitten is niets meer over dan een paar stompjes’

Deze week begon Gênante Tanden, een programma over mensen die uit angst soms al dertig jaar niet naar de tandarts zijn...

Deze week begon Gênante Tanden, een programma over mensen die uit angst soms al dertig jaar niet naar de tandarts zijn geweest. Presentatrice Froukje de Both vertelt over de opnames: “Nu besef ik pas wat een impact je gebit kan hebben op je leven.”

Angstige patiënten

Dat het thema leeft, blijkt uit de honderden aanmeldingen voor het programma. In zes afleveringen begeleidt Froukje angstige patiënten, van de eerste kennis-making bij hen thuis, de controle en het restauratieplan, naar het eindresultaat. “Van sommige gebitten is niets meer over dan een paar stompjes of stukjes wortel”, vertelt ze.

Trauma

Zo is in het programma de 23-jarige Linda te zien die zó onder haar tandentrauma lijdt, dat ze nergens in huis spiegels heeft hangen. “Linda is als jong meisje op haar voortanden gevallen, nadat iemand haar een duw gaf. Daardoor is haar gebit in de loop der jaren heel lelijk geworden. Het zit haar zo hoog dat ze bij wijze van spreken al begint te huilen als je alleen maar naar haar tanden kijkt”, legt Froukje uit. Linda woont samen met haar vriend en diens kind. Ze probeert een leuk leven op te bouwen, maar op deze manier is dat onmogelijk.

Het hele interview lees je in de nieuwe Grazia die vanaf morgen in de winkel ligt!

Tekst: Suzanna Timmer, Beeld: ANP

Laatste nieuws