Fajah Lourens: ‘Alles draait om de juiste balans vinden’

"Laat jezelf af en toe gaan"

Lees ook

Een killerbody draait volgens Fajah Lourens niet om het korte resultaat, maar om op lange termijn lekker in je vel te zitten. Dat betekent: balans vinden.

Jezelf laten gaan

"Binnen die balans hoort ook dat je jezelf af en toe lekker moet kunnen laten gaan. Ik was laatst met mijn zoon aan het winkelen en toen mocht hij kiezen waar we gingen lunchen. Dat werd McDonald’s, terwijl ik net met deze fit journey bezig ben. Ik ga dan niet zeiken van: ‘Mama is op dieet’, dus heb ik zo’n vegan burger besteld en daar ook echt van genoten", vertelt Fajah.

"Vroeger zou ik me dan schuldig hebben gevoeld, maar nu denk ik: ik heb mijn zoons dag gemaakt, en morgen is er weer een nieuwe dag. Waar veel mensen de fout in gaan, is dat ze, als ze eenmaal zo’n burger hebben gegeten, ook nog een soft-ijsje, patat en mayonaise nemen. Het maakt nu toch allemaal niet meer uit, denken ze dan. Ja, dat maakt dus wél uit! Die ene burger is echt niet zo erg, maar als je al die extra dingen erbij eet, dan ga je ruim over je caloriebehoefte heen en kom je aan."

Valkuilen

Maar er zijn meer valkuilen waar we in trappen. "Zoals denken dat je hele dag is weggegooid als je eenmaal de mist in bent gegaan. Nee, het is dan juist beter om de rest van de dag toch nog op te letten."

Vaak zijn mensen zich volgens Fajah ook niet bewust van wat ze eten. "Dan nemen ze een ‘gezonde’ salade, maar doen er wel een avocado van 350 calorieën doorheen, plus nog zalm, olijfolie en noten, waardoor zo’n salade al snel op 1000 calorieën zit. Daarom adviseer ik altijd om eens een maandje in een app bij te houden wat je eet. MyFitnessPal en FatSecret zijn daar bijvoorbeeld heel geschikt voor."

En tot slot: "We focussen ons te vaak op het negatieve. Denk niet: ik ben dik, want daar word je alleen maar ongelukkig en nog dikker van. Denk: ik wil slank worden en visualiseer hoe je er dan uitziet en hoe goed je je daarbij voelt – dan lukt het wél om je doel om af te vallen te bereiken."

De hele maand januari kun je profiteren van de 'Feelgood Fitness met Grazia x Fajah' challenge. Vier weken lang deelt Fajah elke week een voedingsschema en exclusieve trainingsvideo's hier op Grazia.nl. Ze sluit de maand af met een live workshop. In onze speciale Facebook-groep -die vind je HIER– vind je motivatietips en gelijkgestemden, zodat je het jaar fit & fabulous kunt beginnen. Doe je mee?

​​​​​​​Fotografie: Tom ten Seldam

Laatste nieuws

Zie ook