slogan

Dit zijn de meest gastvrije steden ter wereld

Er zijn redelijk wat factoren die een stedentrip tot een succes maken, maar ook een goed aantal elementen die een reis kunnen verpesten. Zo kunnen lange rijen op het vliegveld, slecht weer en onbeleefde mensen roet in het eten gooien. We verwachten geen royale behandeling, maar een beetje gastvrijheid is niet verkeerd, toch? Om die reden heeft de online reisorganisatie TravelBird een onderzoek gedaan naar de meest gastvrije steden ter wereld op basis van zeven factoren, zoals Engelse bekwaamheid en veiligheid. Op basis hiervan hebben zij de top 5 steden in Europa die bezoekers een warm welkom wensen voor jou op een rijtje gezet.

Oslo
Op de vijfde plek staat Oslo. De Noorse hoofdstad scoort een 7,88 op de gastvriendelijkheidsschaal. Naast cultuur en historie kan je in de stad ook genieten van ontzettend veel vriendelijkheid. De stad scoort hoog op de mening van deskundigen (9,10), veiligheid (8,43) en het punt van binnenkomst, zoals het vliegveld en treinstation (7,90). Ook hoef je hier als bezoeker niet bang te zijn dat je niet wordt begrepen, gezien de stad bijna een 8 scoort op Engelse bekwaamheid. Het enige waar Oslo redelijk laag op scoort is de bereidheid om toeristen onderdak te bieden (4,76). Plan je een trip naar Oslo, dan kan je dus beter kiezen voor een hotel dan voor couch surfen.

Lissabon
De Portugese hoofdstad staat op plek 4 als meest gastvrije stad van Europa. De stad wordt door experts als erg gastvrij beoordeeld met een 9,20. Deze score plaatst Lissabon overigens op de tweede plek ter wereld in deze categorie, net onder Kopenhagen. Ook hier kan je onbezorgd rondlopen, want op veiligheid scoort Lissabon een 8,08. Daarnaast scoort de stad hoog op toerisme. In veel populaire steden is op het gebied van toeristen de maat vol voor inwoners, denk bijvoorbeeld aan Barcelona of Venetië. Hoewel Lissabon een populaire bestemming is voor reizigers, wordt het toerisme door inwoners alsnog als positief ervaren (7,81). Lissabon scoort echter ook minder goed in bepaalde categorieën. Zo krijgt het punt van binnenkomst een 3,27, waarbij vooral het vliegveld niet erg positief werd beoordeeld. Gelukkig spendeer je het grootste gedeelte van een stedentrip in de stad zelf en niet op het vliegveld, want Lissabon scoort in totaal een 7,90 op gastvrijheid.

 

Rotterdam
Onze eigen Rotterdam staat op de derde plek in de ranking met een 7,98! In de Zuid-Hollandse stad worden bezoekers welkom geheten en wordt het toerisme beoordeeld met een 8,90. Wat vergeleken met Amsterdam erg hoog is. De Nederlandse hoofdstad staat namelijk op de 53ste plek in de ranking en toerisme wordt daar door inwoners met een magere 2.18 beoordeeld. Ook op de rest van de categorieën scoort Rotterdam goed. Het geluk van de inwoners krijgt een 9,39 en het punt van binnenkomst een 9,21, waarbij vooral Rotterdam Centraal goed uit de bus komt. De enige lage score was de bereidheid om toeristen onderdak te bieden (4,23), maar we kunnen ook niet verwachten dat Nederlanders opeens hun deur open zetten voor vreemden.

 

Helsinki
De Finse hoofdstad Helsinki staat met een 8,01 op de tweede plek. Naast een niet zo hoge score voor bereidheid om toeristen onderdak te bieden (4,50) scoort de stad hoog op alle andere categorieën. De mate van zowel de veiligheid (8,78) als de mening van experts (8.30) is erg hoog. Ook zal je tijdens je stedentrip niet snel onaardig of boos personeel tegenkomen want Helsinki staat in de top 10 van meest gelukkige inwoners ter wereld (9,48).

 

Stockholm
Op de eerste plek in de ranking van de meest gastvrije steden in Europa staat Stockholm! De stad die verspreid is over maar liefst veertien eilanden sluit de lijst af met indrukwekkende resultaten. De reisdeskundigen geven een 9,10 en hiermee deelt Stockholm de 3de plaats met Oslo in deze categorie. Ook de categorieën geluk van de inwoners (9,04) en punt van binnenkomst (9,13) scoren goed. Scandinaviërs staat erom bekend dat ze een aardig woordje Engels spreken en ook in Stockholm kom je er een heel eind mee. De Engelse bekwaamheid in de stad krijgt een 8,17, wat Stockholm op de vierde plek in deze categorie brengt, na alle Engelse sprekende steden.

 

Weet jij al waar jouw volgende stedentrip naartoe gaat? Vooral Scandinavië verwelkomt je met open armen. Maar je kan het ook dichterbij huis zoeken en een bezoekje aan ons eigen Rotterdam brengen.