Speculaaspudding

Ben je de hapklare brokken al moe? Of geen idee wat met de XL-zak pepernoten te doen? Speculaaspudding is het antwoord....

Ben je de hapklare brokken al moe? Of geen idee wat met de XL-zak pepernoten te doen? Speculaaspudding is het antwoord. Ouderwetse omapudding, die niet meer dan een kwartier van je drukke decembertijd vraagt.


Speculaaspudding, voor 8 personen:

200 g speculaasbrokken (zonder vulling), pepernoten of speculaaspoppen
65 g maïzena
2 el donkere basterdsuiker
1 liter volle melk
Extra: puddingvorm (inhoud ca. 1 liter), vershoudfolie

Hak de speculaas fijn. Doe de maïzena met de basterdsuiker in een kom en roer met een flinke kop melk tot een glad papje.
Breng in een steelpan de resterende melk met de speculaas aan de kook. Kook 5-10 minuten zachtjes tot de speculaas in de melk uit elkaar valt. Roer regelmatig met een houten lepel.
Draai het vuur laag. Roer het maïzenapapje nogmaals goed door en voeg al roerende aan de melk toe. Laat de pudding op laag 2-3 minuten zachtjes koken.
Spoel de puddingvorm onder koud water af en laat uitlekken (droog niet!). Schenk de pudding in de vorm en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Dek de pudding af met vershoudfolie en zet ‘m minstens 2-3 uur in de koelkast om op te stijven. Hoe langer, hoe beter de smaak – maak ‘m dus gerust een dag eerder!
Maak de rand van de pudding los en leg een plat bord of schaal op de vorm. Stort de pudding. Snijd de pudding met een nat, warm mes in mooie punten. Lekker met (warme) mandarijnen- of sinaasappelsaus. Garneer de pudding eventueel met wat extra speculaas, pepernoten of strooigoed.

Laatste nieuws