slogan

Fasolia salata

Fasolia salata, spreek het uit en voel de toverkracht. Niet alleen de naam van deze Griekse bonensalade heeft iets magisch, ook de smaak. Ik maak de salade meestal rond lunchtijd zodat de smaken de hele middag kunnen intrekken. Lekker met gegrilde varkensspiesjes en geroosterde of gebakken aardappeltjes in de schil.

Griekse witte bonensalade, voor 2-3 personen:

1 blik witte reuzebonen à 400 g, uitgelekt 1/2 rode ui, heel fijngesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 1 trostomaat, ontzaad en in kleine blokjes 1/2 el gedroogde oregano 1 el verse munt 3 el olijfolie 1,5 el wijnazijn

Schep de bonen, de ui, de knoflook en de tomaat met de kruiden op een plat bord om. Besprenkel met de olijfolie en azijn, schep weer om en breng op smaak met versgemalen zout en peper. Zet de salade in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken. Proef de salade voor serveren nog even op peper, zout, olie en azijn.

Tip: Wie tijd en zin heeft neemt gedroogde witte bonen. Week en bereid ze volgens de aanwijzingen. Gedroogde bonen geven de salade een extra stevige en lekkere beet, vind ik.