Zo deal je met een bad boss

Lees verder!

Na de vakantie weer met lood in je schoenen naar het werk omdat je steeds botst met je chef? Niet nodig! Zo reken je af met bazenstress.

Rillingen

Een al te beste reputatie had de leidinggevende van Sacha (32) al niet toen ze vier jaar geleden de baas werd op haar afdeling. De horrorverhalen bleken helaas op waarheid te berusten: “Al binnen twee weken had ik door dat Erma zo labiel was als wat. Ze luisterde voor geen meter tijdens vergaderingen, was enorm grillig en kon om niets boos worden en stampij maken. Dan viel ze ineens enorm uit tegen collega’s. Soms was ik het haasje. Ik weet nog goed dat ze ooit vloekend en tierend haar kantoor uit kwam stormen, met een rapport in haar handen waarin ik volgens haar een fout had gemaakt. Briesend stond ze voor me, terwijl de hele afdeling ervan kon meegenieten. Ik kan niet tegen ruzie of schreeuwende mensen, dus ik klapte volledig dicht. Dat nam ik mezelf later weer kwalijk: waarom was ik niet assertiever geweest? Ik merkte dat ik Erma steeds meer uit de weg ging. Tijdens de lunch ging ik zo ver mogelijk bij haar vandaan zitten en als ik een vraag over het werk had, stelde ik die liever aan een naaste collega. Alleen al Erma’s stem – luid en onmiskenbaar de hare – gaf me de rillingen.”

Onmisbaarheidssyndroom

Lastige bazen zijn er in alle soorten en maten. Zo is er de onbeschofte hork met narcistische trekken, die enorm uit zijn of haar plaat kan gaan. Of met de eer van een ander gaat strijken. Je hebt dominante en arrogante bazen, die altijd hun zin doordrammen. Of de micro-manager: iemand die alles controleert, niets of niemand vertrouwt en bij wie je het als werknemer nooit goed genoeg doet. “En vergeet de spreadsheet-manager niet. Deze baas let alleen op cijfers en targets, waardoor het welzijn van het personeel niet meer telt. Je voelt je inwisselbaar”, zegt Jolanda Meijer, auteur van het onlangs verschenen Slimmer Omgaan met je Lastige Baas – Tools voor Minder Bazenstress. Meijer werkt als work-lifecoach. Het viel haar op dat er in haar praktijk maar al te vaak cliënten kwamen die last hadden van bazenstress.

Hart voor de zaak

“Dat kenmerkt zich door met steeds meer tegenzin naar je werk te gaan, wakker te liggen van je leidinggevende en het met anderen ook continu over je chef te hebben. De stress kan zich fysiek uiten: slaapstoornissen, concentratieproblemen en een kort lontje.” Niemand zit te wachten op een ploert of secreet als baas. Toch heeft lang niet iedereen op dezelfde afdeling even veel last van die ellendige leidinggevende. Sommige mensen doen gewoon hun werk en laten de rest van zich afglijden. Volgens Meijer zijn zij die worstelen met bazenstress vooral personen zijn die lijden aan het ‘onmisbaarheidssyndroom’. “Dat zijn de harde werkers. Mensen die perfectionistisch zijn en moeilijk nee zeggen of hun grenzen aangeven. Ze zijn ijverig en hebben hart voor de zaak. Hun werk willen ze graag goed en gedegen doen, op hun manier. Als er dan een baas in de weg staat, geeft dat stress. Vaak wordt het probleem dan niet effectief aangepakt, maar blijft zo iemand in een cirkeltje draaien. Constant wordt de strijd aangegaan. Een baas voelt zich dan steeds bekritiseerd, waardoor die zich nog lastiger gaat gedragen. Ze versterken elkaars gedrag.”

De rest van het artikel lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Tekst: Anne Broekman Beeld: iStock

Laatste nieuws