Dus dit is waarom koppels vaak op elkaar lijken

Het is inmiddels universeel erkend: koppels die hun eigen identiteit opzij zetten en Samen Eén Persoon vormen, zijn irri...

Het is inmiddels universeel erkend: koppels die hun eigen identiteit opzij zetten en Samen Eén Persoon vormen, zijn irritant. Waarom? Omdat ze continu in de wij-vorm praten (“wij gaan plassen”, “wij zijn zwanger”), dezelfde shirts dragen en omdat ze steeds meer op elkaar gaan lijken. Aan die eerste twee kan wat gedaan worden, maar voor die laatste is zelfs een wetenschappelijke term in het leven geroepen: convergentie van verschijning.

Look-A-Like

Toch is het wetenschappelijk nog niet helemaal bewezen waarom koppels na verloop van tijd (we hebben het dan niet over maanden, maar over  jaren) steeds meer op elkaar gaan lijken. Het zou toch juist ’tegenpolen trekken elkaar aan’ zijn? We hebben drie redenen op een rij gezet waarom je tante Wilma en oom Wim voor elkaar door zouden kunnen gaan in een slecht verlichte kamer.

1. Jullie leken vanaf het begin al op elkaar

Afgaande op de wetenschap gaat de ‘opposites attract’ – vlieger niet echt op. Uit onderzoek uit 2014 is gebleken dat we graag ons DNA willen doorgeven en zoveel mogelijk gelijkenis in ons nageslacht willen zien. Om die reden zijn we sneller geneigd om te vallen op iemand die al enigszins hetzelfde uiterlijk heeft.

2. Jullie delen dezelfde ervaringen

In voor- en tegenspoed” is een van de bulletpoints van onze trouwgelofte. Getrouwde koppels bewandelen dezelfde levensweg en delen véél ervaringen, leuke of minder leuke, met elkaar. Een lang leven samen kan ervoor zorgen dat jullie gezichten op dezelfde manier getekend worden. Een andere reden zou kunnen zijn dat naar mate je ouder wordt, je gezicht zich ontdoet van onderscheidende kenmerken en je dan standaard al meer op elkaar gaat lijken.

3. Jullie apen elkaar na

Het begint bij het gebrabbel van onze eerste woordjes en eigenlijk houden we er nooit mee op. We apen de mensen waarmee we het meest omgaan na. Onbewust nemen we de intonatie van de stemmen over en imiteren we elkaars houding. Hierdoor voel je je verbonden met elkaar.

Bron: Bustle

Laatste nieuws