slogan

Vrouwen in gevaar door gender data gap

Onderzoeker Caroline Criado-Perez ontdekte de gender data gap. "En dat kan ons fataal worden."

Mannelijke staat

De hele samenleving is ingericht op data die is gebaseerd op mannen, zo schrijft de Britse journalist en feministisch activist Caroline Criado-Perez in haar nieuwe boek Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men. Van pijnstillers tot auto’s, van airco’s in kantoren tot complete straten: ze zijn doorgaans ontworpen door mannen, waarbij rekening is gehouden met de mannelijke maat. En dat heeft gevolgen voor de vrouwelijke gebruiker; soms zelfs dodelijke.

Ongelukken

Neem bijvoorbeeld medicijnen. Veel pijnstillers zijn getest op en gemaakt voor mannen, waardoor de uitwerking op vrouwen totaal anders kan zijn, en meestal ook is. In 2013 adviseerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de dosering van Ambien-slaappillen voor vrouwen te halveren. Dit gebeurde echter pas ná diverse ongelukken doordat vrouwelijke bestuurders ’s morgens nog slaapdronken in hun auto stapten. Hoe dit kon? Bij de ontwikkeling van de pillen was naar mannen gekeken, en de werkzame bestanddelen bleken een heftigere uitwerking op vrouwen te hebben.

Over auto-ongelukken gesproken: vrouwen hebben 17 procent meer kans om te overlijden bij een auto-ongeluk dan mannen, zo onderzocht Perez voor haar boek. En 47 procent raakt zwaarder gewond bij een crash dan de man. Waarom? Autogordels, stoelen, de complete auto – ontworpen voor de man. Vandaar dat wij onze stoel vaak naar voren moeten schuiven. Wat dat voor impact heeft, wordt wederom vooral getest bij mannen. Slechts een op de vijf crashtesten wordt gedaan met een ‘vrouwelijke’ dummie.

Gewoonte

Overigens geeft de auteur niemand de schuld van de gender data gap. Want, zo zegt ze in het boek: het wordt niet met opzet gedaan, het is een gewoonte en er wordt verder niet bij nagedacht. Hoog tijd voor verandering, dus!

Tekst: Sigrid Stamkot, Beeld: Hidden Figures


,