Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppossitie: 'Neem vrouwenvoetbal serieus'

Journalist Milou Deelen (23) vindt dat we vrouwenvoetbal serieuzer moeten gaan nemen.

De oppossitie: 'Neem vrouwenvoetbal serieus'

De FIFA Women’s World Cup is in volle gang en journalist Milou Deelen (23) vindt dat we vrouwenvoetbal serieuzer moeten gaan nemen.

WK

"Een paar weken geleden vroeg ik aan vrienden waar zij het WK voetbal gaan kijken. ‘Huh, dat is toch pas over drie jaar?’ antwoordden ze. Ik bedoelde het WK vrouwenvoetbal dat op 7 juni is begonnen. Bij het mannen-WK staat het hele land al maanden van tevoren op z’n kop. Mijn vrienden hebben het dan nergens anders meer over. Maar weten dat het vrouwen WK voor de deur staat? Ho, maar."

Seksisme

"Op mijn elfde ging ik op voetbal. Ik begreep niet waarom er gescheiden jongens- en meisjesteams waren. Al mijn vriendjes zaten op één club – ik wilde bij hen spelen, en zo gebeurde het dat ik het enige meisje was in een voetbalteam met tien jongens. Mijn team vond het wel leuk, alleen mijn tegenspelers deden er vaak lacherig over. ‘Meisjes kunnen niet voetballen’, kreeg ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Dat is natuurlijk onzin. Sinds de overwinning van de Oranje Leeuwinnen op het EK in 2017, wordt vrouwenvoetbal in ons land gelukkig al een stuk serieuzer genomen. En de populariteit groeit. Vóór deze overwinning berichtten de media niet of nauwelijks over ons elftal. Nu zijn ze gewild. Sterker nog, het is zelfs moeilijk om een interview met een Oranje-vrouw regelen, want ze hebben het druk."

"Ondanks de groeiende populariteit behoort voetbal tot misschien wel een van de grootste mannenbolwerken waarin vrouwelijke spelers te dealen krijgen met heel wat seksisme. Afgelopen december won de Noorse Ada Hegerberg een Ballon d’Or (Gouden Bal), een prijs voor de beste voetballer van het afgelopen jaar. Het was voor het eerst dat deze prijs aan een vrouwelijke voetballer werd uitgereikt. De Franse dj Martin Solveig mocht deze aan haar overhandigen en vroeg, hou je vast, of ze kon twerken. Terecht was er veel ophef over deze seksistische vraag. Mannen mogen tijdens prijsuitreikingen praten over voetbal, vrouwen wordt gevraagd om te twerken. Ada liep boos weg en later legde ze in een video uit dat ze op ‘zo’n moment merkt dat we in een mannenwereld leven’."

Buitenspel

"Volgens Rivkah op het Veld (28), NOS- sportpresentatrice, is het niet zo gek dat voetbal zo’n mannenwereld is: 'Voetbal voor mannen kent een lange geschiedenis, voor vrouwen is het relatief nieuw. Alleen nu is het tijd dat dat verandert. Het niveau bij vrouwen is enorm omhooggegaan en sinds het EK staan de Oranje Leeuwinnen in uitverkochte stadions'. Oké, het is een feit dat mannenvoetbal een langere geschiedenis heeft. Vrouwenvoetbal werd door de KNVB in Nederland pas in 1971 erkend. De tijd kunnen we niet inhalen, maar wat we wel kunnen doen is proberen te stoppen met seksistische vooroordelen. Voorbeeld: tijdens de Champions League stond ik in een café de wedstrijd te kijken. Een jongen naast me vroeg aan mij: 'Weet jij wel wat buitenspel is?' Ik was nogal verbaasd over deze opmerking. Ik denk niet dat hij dezelfde vraag had gesteld aan een van de mannen in mijn gezelschap."

"Op het Veld vertelt: 'Mensen nemen vrouwenvoetbal nog steeds niet heel serieus. Er wordt anders over de spelers geschreven en gepraat en er worden andere vragen gesteld. Als een vrouwelijke voetballer niet lekker speelt, wordt haar gevraagd of ze verdrietig was. Als een man een bal mis schiet, wordt hem gevraagd of hij wel goed genoeg had getraind'."

Minder betaald

"Gelukkig is er ook veel weerstand tegen het seksisme bij voetbal. Het Deense vrouwenelftal weigerde een belangrijke wedstrijd te spelen als ze niet beter

werden betaald; de mannelijke collega’s verdienden namelijk veel meer. En vorige maand ging het Duitse vrouwenelftal viral met een reclamespotje. Ze namen de vooroordelen waar zij mee te maken krijgen op de hak. 'We vechten niet alleen tegen onze tegenstanders, maar ook tegen de vooroordelen, zoals dat het vrouwenvoetbal amateurvoetbal zou zijn'."

"Lange tijd werd vrouwenvoetbal niet als professioneel gezien – dat gaat gelukkig beter. Op het Veld: 'We moeten het wel nog breder trekken. Nu komen de mensen alleen voor Oranje Leeuwinnen naar het stadion, niet voor de reguliere clubs, en denken de meeste mensen alleen aan Lieke Martens'. Leonne Stentler (33) – tot 2013 bij de Oranje Leeuwinnen – besloot de barricades op te gaan. Ze lanceerde het kledingmerk Liona. 'Ik heb mijn hele carrière in mannenkleding gelopen. We liepen erbij als elf vrouwen in een hobbezak; te grote broeken en shirts. Daardoor voel je je geen atleet. Kleding is zoiets zichtbaars. Daar wilde ik verandering in brengen. De laatste jaren hebben we een inhaalslag gemaakt qua acceptatie van vrouwenvoetbal. Het gaat de goede kant op. Voor het EK in 2017 waren er geen sponsors en was er een handjevol journalisten. Nu begint de aandacht maanden van tevoren, staan de sponsors in de rij en worden we doodgegooid met merchandise'."

Fysieke verschillen

"Maar hoe zorgen we ervoor dat het nóg beter gaat? Volgens Stentler moeten we het vooral als een ándere sport gaan zien. 'Het is hetzelfde spelletje met dezelfde regels, alleen de voorwaarden zijn compleet anders. Fysiek verschillen we van elkaar. We moeten het erkennen als andere sport, en het niet langer vergelijken met het voetbal dat de mannen spelen'."

"Toen ik tien was en op voetbal zat, waren de jongens en de meisjes fysiek nog gelijkwaardig. Er was voor mij geen reden om op meisjesvoetbal te gaan. Eenmaal in de puberteit worden de fysieke verschillen dermate groot, dat wij vrouwen ons – vaak, maar zeker niet altijd – niet meer kunnen meten aan de mannen. Fair enough. Maar laten we vrouwenvoetbal in godsnaam wél serieus nemen, want wat die meiden op het veld presteren, is grote klasse. Ik zeg: hup, dames, hup!"

Tekst: Milou Deelen Beeld: BSR