Dit is waarom het Low Carb dieet zo gevaarlijk kan zijn

Steeds meer mensen besluiten om minder koolhydraten te eten. Maar wie er net als Gwyneth Paltrow, Jessica Biel en Megan...

Steeds meer mensen besluiten om minder koolhydraten te eten. Maar wie er net als Gwyneth Paltrow, Jessica Biel en Megan Fox uit wil zien en zich dus ook aan zo’n dieet waagt, moet wel weten dat het niet altijd geheel ongevaarlijk is.

Jodium

Als je geen voedingsmiddelen eet die van nature rijk zijn aan jodium (zoals brood), dan kun je gemakkelijk een jodiumgebrek oplopen. Volgens hersendeskundige Stephen Cunnane van de Universiteit van Toronto zou dit erg zijn, omdat je er dommer van kunt worden. Zo zegt hij: “Jodium is een van de belangrijkste zogenoemde breinspecifieke voedingsstoffen.” Ook de schildklier zou afhankelijk zijn van jodium.

Advies

Hoe ga je het gevaar uit de weg? “Eet tenminste drie keer per week zeevis of schelpdieren, kook eens met zeewier of garneer je powerlunch met pittige zeekraal. Je krijgt dan meer jodium binnen dan de grootste broodeter. En blijf vooral jodiumhoudend zout gebruiken”, adviseert Cunnane. Zo word je wel slanker, maar niet dommer.

Lees het hele verhaal in de nieuwe Grazia, die vanaf morgen in de winkels ligt!

Beeld: Sanoma beeldbank

Laatste nieuws