slogan

Amerikaanse journalist reageert op schaats-gate

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn alweer succesvol voor ons land, mede dankzij toppers Kjeld Nuis en Sven Kramer. Maar hoe komt dat eigenlijk, dat we zo goed zijn in schaatsen? Amerikaanse journalist Katie Couric dacht het te weten en ging viral met haar hilarische theorie.

Belangrijk vervoersmiddel

Katie deed in Amerika de voice over van de Olympische Spelen toen alle landen geïntroduceerd werden. Bij Nederland liet ze weten dat we goed zijn in schaatsen en had daar een verklaring voor waarvan ze dacht dat-ie echt wel klopte. De schaats zou volgens haar een belangrijk vervoersmiddel zijn in Nederland. "Zoals jullie allemaal weten, heeft Nederland veel grachten die bevroren zijn in de winter. Zolang die grachten bestaan, schaatsen de Nederlanders erover, om van punt A naar B te komen, tegen elkaar te racen of gewoon voor de lol." 

Fake news

Katie’s uitspraak was meteen het mikpunt van spot op social media en ze werd er zelfs van beschuldigd fake news te verspreiden. Couric werd vervolgens door Twitteraars én zelfs de Nederlandse Ambassade uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in ons land. De Amerikaanse heeft nu ook door dat haar opmerking niet op waarheid berust.

Excuses

Niet veel later bood ze haar excuses aan. "Sorry dat ik me op 'glad ijs' bevond met mijn opmerking over schaatsen op de grachten. Ik probeerde eer te doen aan jullie historische passie voor de sport, maar zo kwam het er niet uit. Ik zou graag nog een keer komen en het succes met jullie vieren."

Lees ook: 

Bron: NOS, Beeld: iStock