slogan

Fit met Foodie-ness: Waarom laat de weegschaal altijd iets anders zien?

Fit-girl Carolina van Dorenmalen, beter bekend van de succesvolle blog Foodie-ness, weet alles op het gebied van voeding, sport en lifestyle. Daarom deelt ze om de week de beste tips & tricks, inspiratie en motivatie voor een gezonde leefstijl die ook écht vol te houden is. Kom maar op met die happy & healthy lifestyle!

Weegschaal-issues

De weegschaal en ik zijn nooit echt vriendjes geweest. Waarom? Vanwege de mood swings, het is elke dag een ander verhaal. De ene dag laat de weegschaal een getal zien waarbij je je goed voelt en de volgende dag kan dit zomaar opeens een stuk hoger zijn. Heel lang heb ik me afgevraagd hoe en waarom ik dagelijks gewichtsschommelingen heb? Doe ik iets fout of is dit normaal?

Het is normaal! En we hebben er allemaal last van. Om jou er van te weerhouden dat je jouw progressie puur en alleen laat afhangen van wat de weegschaal jou vertelt, wil ik je attenderen op factoren die van invloed kunnen zijn op jouw gewicht:

1. Vocht-balans
Een vrouwelijk lichaam bestaat voor 50-55% uit water en er zijn veel situaties die zorgen voor een af- en toename van vocht. En dus je gewicht op de weegschaal. Denk aan zweten, warme dagen en koude dagen, het eten van salty stuff, ongesteld zijn en bepaalde medicatie.

2. Eten en drinken
Naast schommelingen in je vochtbalans, vinden er ook schommelingen in je maag/darm/blaas plaats. Weeg jij jezelf aan het einde van de dag, na het eten van verschillende maaltijden en het drinken van 2L water? Je weegschaal zal een zwaarder gewicht aangeven. Maar weeg jij jezelf first-thing in de ochtend, zal je waarschijnlijk een vreugdedansje doen op de scale

Om te vermijden dat jij negatief beïnvloed raakt door gewichtsschommelingen, is het aan te raden om jezelf te “meten” aan de hand van je spiegelbeeld en hoe je je voelt. Mijn advies: maak foto’s van jezelf om de 3 weken en vergelijk deze. Zonder deze foto’s kun je de vooruitgang moeilijker waarnemen, want je ziet jezelf elke dag in de spiegel. En vraag jezelf daarnaast af of je je gelukkig en energiek voelt. Want dit is toch echt het allerbelangrijkste als je het mij vraagt!

Meer zien, lezen en weten van Foodie-ness? Neem een kijkje op haar blog, Instagram, Facebook of stuur een mailtje