slogan

De waarheid achter ons beautyregime

Smeren doen we al jaren. Maar anno 2019 hoort verzorging van binnenuit ook bij ons beautyregime. Zorgen die pillen, poeders en drankjes echt voor een mooiere huid, sterkere nagels en glanzender haar?

Beautyregime

We hebben allemaal zo ons beautyregime. Een crème voor overdag, een serum voor ’s nachts. Een olie voor onze nagels, een haarmasker voor sterk en glanzend haar. Wat we inmiddels ook weten, is dat voldoende slaap, niet roken en een gezond voedingspatroon net zo goed een positief effect hebben op onze looks. De markt van poeders, pillen en drankjes die onze inner beauty en wellness een handje helpen, is groeiende. Is dat slimme marketing of zijn supplementen echt de sleutel tot een optimale natuurlijke schoonheid?

Jezelf mooier slikken - kan het echt? 

Jennifer Aniston zou haar prachtige huid te danken hebben aan het drinken van collageendrankjes en Miranda Kerr zou kilo’s groene groenten eten, veel water drinken en chlorellasupplementen slikken om haar huid in topconditie te houden. Afgaande op hun looks willen we natuurlijk graag geloven dat beautysupplementen werken. Maar is dat ook echt zo?

“Van verschillende ingrediënten weten we inmiddels wel dat ze kunnen bijdragen aan een mooie huid, glanzende haren of sterke nagels”, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Je ziet de meest uiteenlopende capsules, poeders en pillen met de grootste beloftes voor je huid. Vaak bevatten die middelen stoffen als vitamine C, hyaluronzuur en andere antioxidanten, zoals carotenoïden, lycopeen, luteïne, astaxanthine en polyfenolen. Ook kom je in beautysupplementen veel visoliën en/of omega 3-vetzuren tegen, en collageen of stoffen die de collageenaanmaak bevorderen. Al deze ingrediënten kunnen bijdragen aan een mooie, gezonde huid. Maar het blijft heel lastig om te zeggen hoe groot de bijdrage van de ingrediënten van een bepaald voedingssupplement precies is. Misschien ben je niet alleen begonnen met het slikken van supplementen, maar heb je ook iets veranderd in je eetgewoontes, huidverzorging of slaappatroon. En supplementen verschillen natuurlijk ook nog eens van kwaliteit.

Ik denk dat er nog te weinig onafhankelijk onderzoek is gedaan om een advies te kunnen geven over wat je nu het beste kunt nemen. Ik slik zelf een supplement met vitamine D en magnesium. Hoewel ik probeer gezond en gevarieerd te eten, is het best moeilijk om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. In de zomermaanden neem ik vaak ook een combinatiepreparaat van astaxanthine met omega 3-vetzuren. Astaxanthine is een heel krachtige antioxidant. Het dagelijks slikken van vier milligram beschermt je al na twee weken tegen zonschade. Dit is wetenschappelijk bewezen.”

Collageen: smeren of slikken? 

Een van de opvallendste trends onder de beautysupplementen zijn collageendrankjes. In Azië worden ze al jaren verkocht en in het Westen raken we ook steeds meer gefascineerd door het idee dat we collageen kunnen drinken. Want collageen wordt gezien als de heilige graal. Dit structuureiwit is onderdeel van het bindweefsel van onze huid en zorgt voor een stevige huid. Ook hoe stevig haar en nagels zijn, wordt bepaald door collageen. Het proces van collageenaanmaak neemt af naarmate je ouder wordt en helaas is dat al vanaf je dertigste.

Omdat de moleculen van collageen te groot zijn om via crèmes de huid in te brengen, lijkt het voor de hand liggend om het dan maar in te nemen. Ultee: “In de voedings- en cosmeticaindustrie wordt er veel onderzoek gedaan naar collageen in drankjes en pillen en of die iets voor je huid kunnen betekenen. De meeste vormen van de stof worden in de maag en darmen afgebroken en leveren zo eigenlijk alleen de bouwstenen, de aminozuren, van eiwitten. Heb je daar een tekort aan, dan kun je er baat bij hebben. Maar de vraag blijft ook dan: in hoeverre zijn het de supplementen die hebben gezorgd voor een huidverbetering?”

Minder suiker, minder rimpels

Wel of geen supplementen slikken blijft dus een kwestie van kritisch zijn en zelf uitproberen wat wel of niet werkt. Wat wel zeker is, is dat je dagelijkse voedingspatroon invloed heeft op je uiterlijk. Ultee: “Suikers bijvoorbeeld, werken puistjes én rimpels in de hand.” Onderzoekers van de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum deden een groot onderzoek onder 2753 Rotterdamse 50-plussers naar het effect van voeding op het verouderingsproces. Bij vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen, werden minder rimpels gemeten.

De onderzoekers denken dat de hoeveelheid vitaminen en antioxidanten van hun gezonde eetpatroon de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Opmerkelijk was dat vrouwen die een gezond eetpatroon volgden en daarbij één glas wijn per dag dronken niet minder rimpels kregen. Mogelijk heft alcohol de gunstige effecten van gezonde voeding op als het gaat om het verouderingsproces van de huid. Of een collageendrankje dan de oplossing is, blijft voor nu nog steeds de vraag.

Tekst: Angelique Heijligers Beeld: BSR