Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Is de drink sole-trend de hype waard?

We nemen een aantal healthy food hypes onder de loep. 

drink sole

De zogenaamde healthy food hypes vliegen je op Insta en TikTok om de oren, maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond of kan je ze beter aan je voorbij laten gaan? Diëtist en voedingswetenschapper Floor Scheffers (@voedingsexpert) geeft antwoord. Dit keer nemen we de drink sole-trend onder de loep. Lees en learn!

Wat wordt er beweerd?

Verschillende influencers adviseren dagelijks een glas sole te drinken: oftewel Keltisch zeezout opgelost in een glas of fles water. Door de natuurlijke mineralen en spoorelementen, zoals magnesium, kalium en zink, zou Keltisch zeezout meer energie geven, slaap verbeteren, de spijsvertering ondersteunen, het lichaam hydrateren, de bloedsuikerspiegel reguleren en de bloeddruk verlagen.

Wat doet het echt?

Scheffers: “Er zitten zo weinig mineralen en spoorelementen in Keltisch zeezout dat je er geen gezondheidswinst uit haalt. Wat je vooral binnenkrijgt is zout. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander dagelijks al te veel zout binnenkrijgt en het juist belangrijk is hiermee te minderen. Te veel zout – natrium – is gevaarlijk, omdat het voor een te hoge bloeddruk kan zorgen en daarmee een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekten. Zo kreeg ik zelfs van een van mijn volgers terug dat na doktersbezoek bleek dat haar bloeddruk mede door die sole gevaarlijk hoog was.”

Het gezonde alternatief

“Met je basisvoeding krijg je meer mineralen binnen dan via het drankje sole. Gewoon gezond en gevarieerd eten is dus voldoende. Zo krijg je met 1 gram Keltisch zeezout slechts 0,000001 gram zink binnen, terwijl in één ei al 0,001 gram zink zit. En in een gram keltisch zeezout zit slechts 0,005 gram magnesium, terwijl in een handje ongezouten pinda’s al 0,054 gram magnesium zit. Let daarnaast ook op dat je niet te veel zout gebruikt. Voor een gunstig effect op je bloeddruk kies je voor gejodeerd kaliumzout hierin is een deel van het natrium vervangen door kalium. Met jodiumzout krijg je in elk geval nog wat jodium binnen.”

In Grazia's Summer Issue nemen we nog meer healthy food hypes onder de loep. Nu in de winkel!

Out & About
  • Tekst: Kim Buitenhuis
  • Adobe Stock