Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waar of niet: bij een zonnecrème moet je niet alleen letten op de SPF

Hoe zit het nou precies? 

SPF

Dat zonnebescherming belangrijk is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. En ook al beschermen we onszelf elk jaar weer een stukje beter, toch kun je nog genoeg leren over zonnebrand. Daarom lees je in Grazia's Summer Issue 7x waar of niet. Dit keer bespreken we SPF in zonnebrand.

SPF in zonnebrandcrème

Je bent waarschijnlijk geneigd vooral te kijken naar het getal achter de SPF. Zie je SPF30 of SPF50, dan zit je goed. Maar... die sun protector factor (SPF dus) zegt alleen iets over de bescherming tegen UVB-stralen. De B bij UVB staat namelijk voor burn, oftewel: zonverbranding. De SPF zegt dus niets over de bescherming tegen UVA-straling. Hierbij staat de A voor aging, lees: huidveroudering. En juist UVA-stralen zijn die lange, schadelijke stralen die diep in je huid doordringen. Dus, wil je een zonnebrandcrème kopen, check dan altijd of er naast de SPF ook het UVA-logo te zien is. Of check het product op de term ‘breed spectrum’. Zo weet je zeker dat je zonnecrème beschermt tegen alle soorten straling.

Insmeren

Misschien heb je weleens gehoord dat je je een halfuur voordat je de zon ingaat moet insmeren. Maar is dat eigenlijk waar of niet? Dat ligt er helemaal aan welke filters er in je zonnebrand zitten. Smeer je met een minerale zonnebrand dan ben je na het aanbrengen direct beschermt. Een zonnebrand met chemische filters beschermt wel na dertig minuten. Check dus van tevoren welke filters er in je zonneproduct zitten en smeer jezelf op tijd in.

Royaal smeren

O, en welke zonnebrand je ook smeert: vergeet vooral niet om royaal te smeren. Zoals als eerder gezegd: je haalt de werkelijke SPF in een zonnebrand pas als je met de aanbevolen hoeveelheid smeert.

Lifestyle
  • Tekst: Babette Dessing
  • Adobe Stock