Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Dit is waarom vrouwen vaak warmer douchen dan mannen

Dat verklaart het!

heet douchen

Niets fijner dan onder een warme douche stappen, na een dag werken of een uur sporten. Maar waarom laat de gemiddelde vrouw – in tegenstelling tot veel mannen – de badkamer steevast achter alsof er zojuist een vulkaanuitbarsting heeft plaatsgevonden? Well: er zit een wetenschappelijke reden achter!

Anders gebouwd

De reden dat vrouwen doorgaans zo'n fan zijn van een gloeiendhete straal is eigenlijk best simpel; we zitten nu eenmaal anders in elkaar. Zo hebben vrouwen een hogere kentemperatuur dan mannen, wat onder andere te wijten valt aan de hormonale schommelingen gedurende de menstruatiecyclus. Door de complexiteit van haar lichaam, heeft ze simpelweg een iets andere temperatuurregeling. Enne, hierdoor hebben vrouwen het nu eenmaal sneller koud dan mannen. Dit wordt nóg een tikkeltje erger aan het einde van de menstruatie. Het hormoon oestrogeen verlaagt de lichaamstemperatuur flink en vermindert ook nog eens de bloedtoevoer naar de handen en de voeten. Oh no!

Daarnaast hebben vrouwen gemiddeld meer lichaamsvet en minder spiermassa dan mannen. Spieren houden niet alleen warmte vast, maar produceren het ook. Hierdoor hebben mannen het doorgaans warmer.

Kan het kwaad?

Hoe fantastisch zo'n warme douche ook voelt, het kan meer kwaad dan goed doen als het gaat om je huid. En dan blijken die douchevoorkeuren van mannen toch een stuk gezonder. Bijna elke dermatoloog zal het je namelijk vertellen: (te) heet water doet je huid niet veel goed. Het warme water kan de huid namelijk beschadigen en uitdrogen, omdat ‘t de natuurlijke oliën van de huid stript. Heet water droogt je huid dus uit, maar ook voor je hoofdhuid is het verre van bevorderlijk als je je haren wast. Ouch.

Je kunt het beste de temperatuur onder de 43 graden houden, al schijnt een koude douche ook veel gezondheidsvoordelen te bieden. Maarre, de gemiddelde vrouw zal waarschijnlijk lastig over stag gaan. Excuus? We zijn er gewoon niet op gebouwd! Brrr...

Lifestyle
  • Man-man, Archief
  • Adobe Stock