Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kleine, rode bultjes op je bovenarmen? Zo kom je ervan af

Dit kun je doen tegen keratosis pilaris.

Heb je last van kleine, rode bultjes op je bovenarmen, benen of wangen? Dikke kans dat je last hebt van keratosis pilaris. Dit kun je eraan doen.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris, de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Best opmerkelijk, want bijna de helft van de mensen heeft hier last van. Ook komt het extra vaak in de winter voor, omdat je huid dan droger is. Bij deze huidaandoening krijg je kleine, rode bultjes die ruw en hard aanvoelen. Soms ontsteken ze waardoor er een puskopje te zien is. Ook is de buitenste laag van je huid vaak verdikt en voelt je huid (extra) droog aan. De bultjes kunnen voorkomen op je benen, bovenarmen, billen en soms in je gezicht. Ze worden veroorzaakt doordat een haarzakje verstopt raakt met keratine. Dit eiwit is belangrijke bouwstof voor onder andere je huid. Heb je last van keratosis pilaris dan maakt je lichaam te veel van dit eiwit aan, en dit belandt in een haarzakje dat gaat ontsteken.

Dit kun je doen

‘Kippenvelbultjes’ zijn onschuldig. Ze jeuken niet en doen geen pijn, maar doordat je huid droog en ruw is, kan dit wel vervelend aanvoelen. En qua looks sta je er waarschijnlijk ook niet om te springen. Helaas is er nog geen wondermiddel uitgevonden om keratosis pilaris te genezen. Maar je kunt de bultjes wel verminderen en ze minder hard maken. Hoe? Het belangrijkste is om je huid goed te verzorgen en zachter te maken. Exfolieer wekelijks en smeer de plekken in met een dikke, vochtinbrengende crème. Kies bijvoorbeeld voor een exfoliant met salicylzuur waarmee je op een milde manier dode huidcellen verwijdert en je verdikte huid verdunt. Je kunt ook scrubben met een scrubhandschoen of met een scrub met fijne korrel.

Nu heb je waarschijnlijk – ja, ook in Grazia – weleens gelezen dat scrubben nu niet bepaald wonderen doet voor je huid, maar voor deze bultjes is het wel the way to go. Scrub sowieso nooit je gezicht, je huid is daar te dun. Na het scrubben of exfoliëren breng je een dikkere crème of zalf aan met vochtinbrengende ingrediënten als ureum (kies het liefst voor een percentage van 5% of meer). Andere ingrediënten die effectief blijken bij keratosis pilaris zijn bijvoorbeeld niacinamide, zoethoutwortel-extract en retinoïden.

Heb je last van keratosis pilaris in je gezicht? Dan kun je de bultjes natuurlijk minder laten opvallen met foundation, maar het liefst wil je ze echt minimaliseren. Vraag een huidexpert om advies over een laserbehandeling, chemische peeling of microdermabrasie. Deze behandelingen kunnen de huidstructuur verbeteren waardoor je ook minder last van rode bultjes en verdikking hebt. O, en nog even dit: hoe verleidelijk ook als er bij een ontsteking een wit kopje ontstaat, blijf eraf. Knijp ’m nooit uit, want daarmee beschadig je je toch al gevoelige huid en vormt er littekenweefsel.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock