Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oeh! Zo herken je verliefdheid

Deze signalen zijn niet te missen.

Voor de één is het liefde op het eerste gezicht, de ander heeft meerdere dates nodig om vlinders te voelen. De liefde, het blijft ongrijpbaar. Voor het omschrijven van het verliefde gevoel zijn de mooiste woorden al gebruikt. Talloze liedjes zijn erover geschreven en we zingen ze uit volle borst mee. Maar hoe weet je nou zeker of je écht verliefd aan het worden bent? Dat gevoel kan zo verwarrend zijn. Zelfs als je er middenin zit kan het nog zijn dat je twijfelt.

Er zijn wel wat algemene symptomen van de 'ziekte' die we verliefdheid noemen. Bij de één is dit gevoel misschien instant, bij de ander duurt het drie dates voor je dit gevoel een beetje kan herkennen. Enne, dat kan ook nog eens verschillen per persoon die je date! Ah, wat ingewikkeld allemaal. Met je hoofd in wolken ziet er een beetje als volgt uit:

Tunnelvisie

Het lijkt wel alsof je nieuwe vlam in je hoofd woont. Elk moment, elke gedachte dwaalt af naar deze persoon. Op je werk kun je maar moeilijk focussen, want je moet elke keer denken aan hoe gezellig jullie date was afgelopen weekend. Als je een appje krijgt hoop je van hartelust dat-ie van je crush is. Die tunnelvisie kan er ook voor zorgen dat je je steeds meer afzondert van de rest van je leven. Een vriendin die vraagt of je naar de bios wilt? Je gaat liever naar je lover. Een etentje met familie? Jij ploft bij je crush op de bank. Je wilt eigenlijk alleen maar bij die ander zijn, die persoon staat echt op nummer één.

Idealiseren

Als je moet opnoemen wat er zo leuk is aan je potentiële liefde kan je eindeloos doorgaan. Maar wat je minder bevalt? Dat kan je eigenlijk niet bedenken. Wanneer je verliefd begint te worden is het mogelijk dat je de ander begint te idealiseren. De imperfecties die er zijn wil je niet zien en kijkt alleen naar de positieve karaktereigenschappen. Een typisch verschijnsel van verliefdheid waar je wel een beetje op moet letten. Zodra de eerste heftige verliefdheid een beetje bedaart zullen die imperfecties meer opvallen, wat echt een domper kan zijn.

Aantrekkingskracht

De kracht van aantrekking is iets mysterieus. Ineens is het er, en we kunnen er helemaal niks aan doen. Dit mysterieuze fenomeen wordt gestuurd door hormonen, en die moeten als het ware klikken met die van de ander. Een biologisch proces waar we weinig aan kunnen sturen. Als een soort magneet vind je constant weer je weg naar die ander. In jouw ogen is je crush zo knap, zo perfect. Heb je weleens gehad dat je achteraf niet begreep wat je in de ander zag? Nou, daar kan je nu simpelweg aantrekkingskracht de schuld van geven.

Intimiteit

Die aantrekkingskracht zorgt voor intimiteit. Je wilt bij elkaar zijn, fysiek contact hebben. De hormonen die vrijkomen wanneer je verliefd bent zijn ook nog eens verslavend, waardoor je constant bij je lover wilt zijn. En dan maak je dus nóg meer love hormonen aan! Verliefdheid is dus eigenlijk een vicieuze cirkel, maar wel een hele leuke!

Bron: NSMBL | Beeld: Gossip Girl (Netflix)