Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dít gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent

Hier komen dus de bekende 'kriebels' in je buik vandaan.

Als je head over heels verliefd bent (of ooit bent geweest), weet je dat je lichaam soms anders op dingen kan reageren dan je gewend bent. Maar wat gebeurt er eigenlijk van binnen zodra je verliefd bent? En waar komen de welbekende kriebels in je buik vandaan? Wij hebben de antwoorden!

Kriebels in je buik

Je hebt kriebels in je buik en merkt dat je gedachten soms enorm afdwalen. Volgens onderzoekers komt dit grotendeels door je hersenen; hierin wordt het deel geactiveerd dat ook getriggerd wordt wanneer je verslaafd bent aan bijvoorbeeld drugs. Hierdoor komen er bepaalde stoffen vrij in je brein die ervoor zorgen dat jij je geluksgevoel niet op kunt. Een van die stoffen is oxytine, dat ook bekend staat als het liefdeshormoon. De adrenaline die vrijkomt zorgt voor je harder bonzende hart wanneer je hem aankijkt. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat je focus op één ding ligt, lees: hem.

Het verliefde en kriebelige gevoel dat je in je buik voelt, wordt veroorzaakt door het cortisol dat wordt aangemaakt door je lichaam. Dit hormoon staat beter bekend als het stresshormoon waardoor je soms van slag kunt raken. In het beginstadium van je liefde alleen maar fijn, maar na verloop van tijd kunnen er klachten als slaapproblemen ontstaan, of zelfs buikpijn.

Spanning

Jan Hindrik Ravesloot, hoogleraar fysiologie aan het AMC, vertelde in 2021 aan Nu.nl hierover het volgende. “De opwinding brengt het lichaam in staat van paraatheid. Daarbij hoort een hogere spanning in de skeletspieren. Die kunnen soms zo strak komen te staan dat ze gaan trillen.”

“Allereerst moeten we seksualiteit, verliefdheid en romantische liefde onderscheiden”, vervolgt Ravesloot. “Wanneer jij seksueel aangetrokken bent tot iemand en verliefd wordt, verandert het niveau van het testosteronhormoon in je bloed. Dit geeft energie en drijft mensen naar elkaar toe. Bij mannen is standaard al meer testosteron aanwezig, maar bij verliefdheid gaat de aanmaak iets omlaag. Bij vrouwen verdubbelt dit juist. Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt.” Aha!

Bron: Happy in Shape, Glamour, Nu.nl | Beeld: Adobe Stock