Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom zijn we allemaal zo obsessed door Jeremy Allen White?

Wat maakt dat we ineens zo geobsedeerd door hem zijn, terwijl hij al best even meedraait?

Jeremy Allen White. We gooien zijn naam er maar even in. Want wie is de 33-jarige acteur die, zo lijkt het, uit de hemel is komen vallen en die we tot in den treure bespreken bij de koffieautomaat?

Jeremy Allen White

“Jullie hebben mijn leven veranderd”, reageerde een geëmotioneerde Jeremy Allen White begin dit jaar op de winst van zijn tweede Golden Globe. Hij had het tegen de makers van de Disney+- hitserie The Bear, waarin hij

de hoofdrol vertolkt en die inderdaad zijn leven heeft veranderd. Want terwijl zijn naam tot voor kort nog weinig belletjes deed rinkelen bij het grote publiek, is Jeremy Allen White nu talk of the town.

Jeremy wint de ene prestigieuze prijs na de andere en is na Justin Bieber en Michael B. Jordan gebombardeerd tot gezicht van de nieuwste Calvin Klein ondergoedcampagne. Wat maakt dat we ineens zo geobsedeerd door hem zijn, terwijl hij al best even meedraait?

Tapdansen

Met ‘best even’ bedoelen we een jaar of twintig. Want met ouders beiden werkzaam in de theaterwereld, is acteren bij White zoals fietsen bij ons: hij kon er niet omheen. Jeremy begon met theater- en danslessen – hij bleek talent

te hebben voor tapdansen – maar koos op zijn elfde definitief voor acteren. Op zijn zeventiende speelde hij in de film Afterschool (waar hij zijn inmiddels ex-vrouw leerde kennen, met wie hij twee dochters heeft) en was hij elf

seizoenen lang te zien als Lip Gallagher in de comedyserie Shameless.

De show stopte in 2021 en besloeg maar liefst tien jaar van zijn leven. In een interview vertelde Jeremy daarover: “Ik voelde me bijna geen acteur meer, alsof ik alleen maar bestond voor deze serie. Ik vroeg mezelf af: wat is er nog meer?” If only he knew...

Roddelpers

Het is zijn magistrale rol in de hitserie The Bear die de acteur kort daarna echt op de kaart zet. Jeremy speelt topkok Carmen ‘Carmy’ Berzatto: een chef die in de meest waanzinnige restaurants in New York heeft gewerkt en na het plotseling overlijden van zijn broer diens broodjeszaak in Chicago overneemt. Kijkers zijn hooked. Ze nemen zijn uitdrukking ‘yes, chef’ massaal over en het acteerwerk van Jeremy gaat niet onopgemerkt voorbij.

Het leverde hem alleen dit jaar al een Golden Globe (zijn tweede voor The Bear), Emmy, Critics’ Choice Award (ook zijn tweede voor The Bear), People’s Choice Award en Screen Actors Guild Awards op. A Hollywood star was born, maar deze nieuwe sterrenstatus gaat ook samen met roddelpers en ongevraagde meningen. Zo vertelt Jeremy dat hij eraan moet wennen dat zijn leven onder een vergrootglas ligt. Hij verzint zelfs trucs om aan de paparazzi te ontsnappen. Hij trekt bijvoorbeeld dagelijks een identieke outfit aan, waardoor foto’s minder interessant worden.

Pijnlijker werd de aandacht toen zijn huwelijk met actrice Addison Timlin in mei vorig jaar na drie jaar strandde. “Het is ongelooflijk. 2023 had enorm hoge hoogtepunten, maar ook heel diepe dieptepunten”, blikt hij terug op dat

jaar. Het lijkt er sterk op dat zijn alcoholgebruik de reden is voor de break-up. In de officiële documenten rondom de voogdij die na de scheiding openbaar zijn geworden valt te lezen dat Jeremy vijf keer per week, en meerdere keren per dag, een alcoholtest moet doen voordat hij zijn dochters (van 3 en 5) mag zien. Ook moet hij minstens twee keer per week een AA-meeting bijwonen. Vrij pittige afspraken dus. Toch lijkt het erop dat ze op goede voet uit elkaar zijn gegaan: onlangs werden hij en Addison bij een sportwedstrijd van hun oudste dochter Ezer nog knuffelend gespot.

Zijn liefdenleven lijkt ook een nieuwe impuls te hebben gekregen: sinds oktober is Jeremy meermaals gespot met de Spaanse zangeres Rosalía.

Biceps

Het moge duidelijk zijn dat Jeremy niet alleen met zijn acteerprestaties de aandacht trekt. Opvallend, want hij is niet de standaard Hollywood-hunk. Maar dát is het hem nou juist. We bedoelen: heb je hem gezien in het witte shirt dat in The Bear dienstdoet als uniform, en waarin zijn biceps uitermate goed naar voren komen? Of misschien nog specifieker: Carmy tijdens een verhit gesprek in een achterkamer van het restaurant – duidelijk bezweet – met zijn haar door de war en een voorkomen dat allesbehalve fris oogt?

Een beeld dat over het internet vloog en de gemoederen dagen bezig hield. “Dit shot deed meer voor The Bear dan welke reclame dan ook”, aldus een populair bericht op X. Iemand anders zei: “Ik durf The Bear niet meer te kijken want ik ben actief in therapie om niet meer te vallen voor dit soort mannen.” Ook op de marketingafdeling van Calvin Klein letten ze op en besloten ze hem het nieuwe gezicht van de voorjaarscampagne te maken. Denk: Jeremy slechts gehuld in een boxershort op een New Yorkse rooftop. Meer blijkt er niet nodig om het internet begin dit jaar opnieuw te laten ontploffen. De rest is geschiedenis, want iedereen heeft het nu over Jeremy. Yes, chef!

Tekst: Merel Boudrie | Beeld: NL Beeld