Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Eva van de Wijdeven over transformatie tot Patty Brard: 'Visagie duurde vijf uur per dag'

'Mijn werkdag begon meestal om vier uur 's ochtends'

Eva van de Wijdeven nam even een break van acteren, maar is vanaf zondag te zien in de serie Patty. In gesprek met Grazia vertelt ze waarom ze deze rol wel zag zitten én hoe het haar lukte om in de serie zoveel op Patty Brard te lijken.

Gestopt met acteren

Vlak na haar deelname aan Expeditie Robinson deelde Eva het nieuws dat ze een break nam van acteren. Toch besloot ze wel de rol van Patty in de serie Patty te vertolken. “Ik was op zoek naar nieuwe uitdagingen en had daarom inderdaad al een tijdje niet meer gespeeld, en toen kwam dit op mijn pad”, legt Eva uit. “Wat mij het meeste aantrok aan de rol was dat ik me kon richten op wat Patty's innerlijke belevingen en ervaringen zijn geweest; om een verhaal te vertellen over haar nu al legendarische leven. Ook vond ik het heel tof om eens met Will Koopman te mogen werken."

Siliconen pak

Eva speelt Patty in verschillende periode's van Patty's leven en daar horen verschillende posturen bij en daarvoor kreeg Eva niet zomaar een pak onder haar kleding aan. “Een speciaal make-upteam zat daar bovenop", legt Eva uit. "Zij maken siliconen prosthetics. Op basis van mijn lichaam werd een mal gemaakt, en daar zijn we een paar dagen mee bezig geweest. Ook hebben we een cameratest gedaan om het zo goed mogelijk te laten lijken”, legt Eva uit. “Toen we eenmaal een mal hadden, werd die ook elke dag opnieuw gegoten. Want als je eenmaal de siliconen prosthetics op hebt gehad, kun je die niet opnieuw opdoen; dat vergaat."

“Er waren drie verschillende maten gemaakt – er waren eigenlijk drie verschillende Patty’s”, gaat Eva lachend verder. De drie looks waren allemaal passend gemaakt voor de desbetreffende periode uit Patty's leven. "Ik kreeg de siliconen prosthetics ook op mijn gezicht, nek en hals om zoveel mogelijk op Patty te lijken. De nek was enorm intens! Af en toe kon ik mijn nek bijna niet bewegen. Dus heel af en toe heeft Patty last van haar nek, haha. Ook had ik een bitje in mijn mond en lenzen in.”

Uren in de visagie

Om op Patty te lijken zat Eva elke dag ontzettend lang in de visagie. “Dat duurde vijf uur per dag! Daar zat een hele voorbereiding aan vast. Dat was voor ons heel bijzonder, want zoiets gebeurt niet zo snel in de Nederlandse film- en tv-wereld. Maar wij vermaakten ons wel hoor – ook al mocht ik niks zeggen”, lacht Eva. “We hadden een heel tof team.”

“Mijn werkdag begon meestal om vijf uur ’s ochtends, maar ik zat ook weleens al om drie uur ’s ochtends in de visagiestoel. Dan was ik er al een paar uur en kwam de rest van de crew om twaalf uur ’s middags. Een draaidag duurde zo’n tien tot twaalf uur, dus soms was ik zeventien uur per dag bezig!”

Hoewel de siliconen prosthetics wel wat wegen, wende het volgens Eva snel. “Het wordt heel snel eigen. We draaiden bovendien in zo’n high tempo op de set dat je snel geconcentreerd met iets anders bezig bent. Wel voelde het aan het einde van een draaidag heel bevrijdend als de siliconen van me werden afgehaald”, lacht Eva.

Zondag gaat Patty feestelijk in première op de Huishoudbeurs in Amsterdam. Ook zijn de eerste afleveringen vanaf zondag om 17.00 uur te zien op Videoland en om 22.20 uur op RTL 4. 

Beeld: Videoland