Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ein-de-lijk: vanaf deze datum gaat de zon weer na 18 uur onder

Yay!

Hoewel de winter pas net is begonnen, zijn wij inmiddels wel weer klaar met die koude, regenachtige en vooral donkere dagen. Maarre, in dat laatste komt gelukkig op niet al te lange termijn verandering. Als je namelijk opzoekt vanaf wanneer de zon weer na zessen ondergaat, is deze datum dichterbij dan je denkt. We like!

Zonlicht

Voor het grootste deel van de mensen is het realiteit: als je naar werk gaat is het nog donker en als je vertrekt is het ook alweer donker. Wanneer je een kantoorbaan hebt, kan het dus zo eens voorkomen dat je dagenlang achter elkaar geen zonlicht ziet. We vergeten vaak hoe deprimerend en ongezond dit tekort aan vitamine D kan zijn voor een mens, dus gelukkig is er een klein lichtpuntje aan de nogal donkere horizon. Want vanaf 19 februari gaat de zon weer onder na 18 uur. Yay!

Zomer- en wintertijd

Dat het tegenwoordig zo vroeg donker is, heeft deels ook te maken met dat we een zomer- en wintertijd hanteren. In 1949 werd de zomertijd al eens afgeschaft, waarna we heel wat jaren de klok niet vooruit en weer achteruit hebben gezet. Toch werden de zomer- en wintertijd in 1977 weer ingevoerd, en dat had alles te maken met de oliecrisis die destijds heerste. Door de zomertijd in te stellen kon er in die periode langer gebruik kunnen worden gemaakt van het zonlicht, waardoor er automatisch energie werd bespaard. Sindsdien draaien we de klok elk jaar één uur vooruit of achteruit. Aha!

Depri

Dus vind jij het - net als vele anderen met jou - deprimerend om naar werk of school te gaan in het donker én om in het donker thuis te komen? Omcirkel dan de negentiende van februari in je agenda, want op deze dag kun je weer daglicht verwachten tussen de volgende tijden:

Datum: 19 februari

Opkomst zon: 07:46

Hoogste punt: 12:54

Ondergang zon: 18:01

Bron: Beautify | Beeld: Adobe Stock