Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Louisa Janssen over pestbeschuldigingen in EMIDJ: ‘Alsof ik een Samurai zwaard in mijn rug kreeg’

'Ik hielp iedereen, en heb alles voor ze gedaan. Dat ik dan voor pestkop word uitgemaakt, vind ik heel erg'

In de nieuwste aflevering van Echte Meisjes in de Jungle liepen de gemoederen hoog op. Zo werd Louisa ervan beschuldigd een pestkop te zijn en stemden haar teamgenoten haar naar huis. In gesprek met Grazia vertelt Louisa Janssen hoe erg ze het vindt dat ze voor pestkop uitgemaakt werd.

Leuk team

Als Louisa opnieuw met bestie Michella meedoet aan Echte Meisjes in de Jungle heeft ze daar veel zin in. Ook is ze in eerste instantie heel blij met haar team. “Toen we allemaal net in één team zaten, hadden we het eigenlijk heel leuk met elkaar. Alleen is dat niet te zien in de afleveringen”, stelt Louisa als we met haar bellen. "We hadden het echt heel leuk met elkaar en iedereen mocht elkaar. Er was totaal geen haat.”

Helaas sloeg de sfeer in het team van de Sranang Sweeties op een gegeven moment om. “Tot Shanta met allemaal verhaaltjes kwam, die niet klopten”, deelt Louisa. “Mies en ik vertrouwden het niet. Als de camera niet draaide, deelde Shanta verhalen waar wij onze vraagtekens bij zetten.”

Pesten

Volgens Louisa klopten de verhalen van Shanta van geen kant, en dus vertrouwden zij en Louisa hun teamgenoot niet meer. “Daardoor kregen we een ander beeld van dat meisje. Wij zijn toen naar haar toegegaan en hebben haar gevraagd naar hoe het precies zit, maar daar haalde ze haar schouders voor op.” In de afleveringen van EMIDJ kwam niet naar voren waar Shanta over zou hebben gelogen, “maar dat komt wel bij de reünie”, belooft Louisa.

Dat Louisa Shanta confronteerde met haar leugens, zou er volgens haar voor hebben gezorgd dat ze werd uitgemaakt voor pestkop. “Dat ik Shanta een leugenaar vind, ziet mijn team al als pesten. Sorry, maar dat is niet pesten”, stelt Louisa. “Tuurlijk ben ik aanwezig en heb ik mijn woordje klaar, maar dat wil niet zeggen dat ik iemand uit mijn eigen team de grond in ga trappen. Maar zo zetten ze me nu wel neer.”

Gesprek

Als haar teamgenoten Louisa een pestkop noemen, komt dat dan ook hard binnen. “Dat vond ik heel erg. Je kunt ook aan me zien dat dat me echt wat doet. Ik ben zelf jarenlang gepest, dus waarom zou ik dan een ander pesten?” De beschuldigingen gingen Louisa niet in de koude kleren zitten. “Het gaf met het gevoel dat ik niet zomaar een mes, maar een Samurai zwaard in mijn rug kreeg.”

Volgens Louisa had ze juist heel veel voor haar teamgenoten gedaan. “Ik ging echt 100 procent voor mijn team. Als iemand de jungle in ging om te zeiken of te schijten, liep ik na vijf minuten de jungle in om te kijken of alles goed was. Dat vond iedereen elke keer zo lief. Of als iemand wilde douchen, hield ik een kan water boven ze. Ik hielp iedereen, en heb alles voor ze gedaan. Dat ik dan voor pestkop word uitgemaakt, vind ik heel erg.”

Volgens Louisa had ze echt het beste met iedereen voor. “In Married at First Sight had ik gezien dat Deveny misofonie heeft; dat ze niet tegen eetgeluiden kan. Toen we op een gegeven moment aan tafel aten, zag ik dat ze het moeilijk had. Toen dacht ik: laat ik het balletje opgooien, want volgens mij wist niemand dat ze niet tegen eetgeluiden kan. Ik wilde het echt voor haar opnemen. Mies maakte er dan weer een grap van – en eerlijk gezegd kan ik daar dan ook wel om lachen. Ik wilde Deveny juist helpen, maar in plaats daarvan word ik uitgemaakt voor pestkop.”

Ruzie Famke Louise

Vlak nadat bekend werd dat Louisa de jungle moet verlaten – omdat ze de meeste stemmen had ontvangen – wilde Famke Louise uitleggen waarom ze op Louisa heeft gestemd. “Ze vroeg me of ze me mocht uitleggen waarom ze op mij had gestemd. Ik zei: ‘Ja, dat mag.’ Ik was toen nog heel rustig. Ze gaf aan dat ik haar continu in de grond trapte. Toen zei ik: ‘Geef mee eens een voorbeeld van wanneer dit gebeurde.’ Ze kon niks opnoemen, en toen werd ik heel boos. In de aflevering lijkt het alsof we plots tegen elkaar beginnen te schreeuwen, maar dat is niet zo.

Dat Louisa ruzie kreeg met Famke is iets wat ze heel jammer vindt. “Ik was heel goed met Famke. Je ziet op een gegeven moment dat we samen door het water lopen en dat ik met een stok beestjes in het water voor haar wegjaag, omdat ze het eng vond om het water in te gaan. Toen we samen in het water lagen, hebben we heel lang fijn met elkaar gepraat”, deelt Louisa. “Ik zei toen nog tegen haar dat ik het leuk zou vinden om contact met haar te houden als het programma voorbij was, omdat ik echt een klik met haar voelde.”

Volgens Louisa speelde Famke een spel om zo ver mogelijk in het programma te komen. “Normaal stel ik mij niet snel kwetsbaar en open op, maar ik dacht dat het bij Famke wel kon.”

Beeld: Jasper Suyk/Rob Jacobs