In Married at First Sight: Match or Mistake gaf Manuela zich volledig bloot. Ze stelde zich van haar kwetsbaarste kant op en vertelde Silio over haar verleden waarin ze te maken heeft gehad met huiselijk geweld. Helaas haalde dit de uitzendingen niet. Aangezien Manuela het belangrijk vindt om haar verhaal te doen, belden we met haar.
Relatie
“Ik leerde mijn ex een paar jaar geleden via Facebook kennen. Toen was er een Facebookgroep waarin allemaal geadopteerde Colombianen zaten; echt een community”, deelt Manuela, die – mocht je MAFS niet hebben gekeken – zelf ook geadopteerd is. “Er waren praatgroepen en we gingen met velen naar dezelfde feestjes. Mijn ex zat ook in die Facebookgroep. Ik vond hem heel knap en besloot hem een berichtje te sturen. We begonnen te praten en hadden meteen veel raakvlakken met elkaar. Ik weet nog dat ik toen dacht: dit is een man die mij echt begrijpt”, vervolgt Manuela.
“Ik viel altijd op de verkeerde mannen – dat wist ik ook van mezelf. Maar ik vond hem leuk en stoer. Ondanks dat hij een verleden had, en weleens in aanraking was geweest met justitie vond ik hem gaaf. Ik vond het lekker spannend.”
Zwanger
Hoewel Manuela wist dat haar ex eigenlijk niet de juiste match voor haar was, kregen de twee een relatie. Ook raakte ze al snel in verwachting van hun eerste kindje. “Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, was ik nog maar 21 jaar. Ik was heel jong en studeerde nog. Toch wilden we samen een leven opbouwen.”
Manuela en haar ex gingen samenwonen en het leek allemaal goed te gaan tussen de twee. “In het begin was het koek en ei, maar op een gegeven moment kregen we steeds vaker ruzie. Ik was toen zo jong, en wist niet hoe ik goed het gesprek aan kon gaan in discussies. De ruzies werden steeds erger."
"Toen ik hoogzwanger was, sloeg hij me voor het eerst. Het was om iets heel doms. Ik kon zelf het bad niet meer schoonmaken; het bukken lukte me niet meer. Ik had hem al een paar keer gevraagd of hij dat wilde doen. Toen ik opnieuw vroeg of hij het wilde doen, sloeg hij me.”
Paniek
In eerste instantie kon Manuela niet geloven wat er gebeurde. “Ik was helemaal in paniek en in tranen. Ik hield zoveel van die man en dacht dat het goed zat tussen ons. Ik begreep niet hoe hij me kon slaan.” Manuela was zo bang dat haar ex bij haar weg zou gaan, dat ze de actie ging goedpraten voor zichzelf. “In MAFS zie je ook dat ik heel erg struggle met verlatingsangst, dat komt heel erg voort uit een onveilige hechting vanuit mijn adoptie. Ik wilde mijn ex niet verliezen en ging het goedpraten. Ik wilde zo graag die happy family. Ik was bang dat als hij me zou verlaten en ik alleen achter zou blijven. Ik ging zijn acties goedpraten en zei tegen mezelf dat hij ook trauma’s heeft die hij moest verwerken; dat het daarom fout was gegaan.”
Helaas bleef het niet bij die ene klap, en kwam dit steeds vaker voor. "Hij gaf dan altijd wel een uitleg waarom ik die klap verdiende volgens hem. Omdat ik bijvoorbeeld een slechte moeder ben. Daarna ging hij doen alsof alles weer koek en ei was tussen ons. We gingen dan weer door met ons dagelijks leven en stonden niet stil bij wat er was gebeurd." Ook werd Manuela door haar ex gekleineerd. Dit ging anderhalf jaar zo door, ook toen Manuela in verwachting was van haar tweede kindje. “Toch bleef ik bij hem. Het moeilijke aan alles is dat als je zoiets meemaakt je het niet aan je omgeving vertelt.”
Familie greep in
Ondanks dat Manuela er vaak aan dacht om bij haar ex weg te gaan, deed ze dat niet. “Ik heb het heel vaak overwogen, en hem ook een ultimatum gegeven om op zoek te gaan naar een eigen appartement. Maar uiteindelijk kwam het er nooit van. Ik vond het dan weer zielig voor hem als ik bij hem weg ging. Ook was het extra moeilijk om bij mijn ex weg te gaan, omdat we samen twee kinderen hebben.”
Ondanks dat Manuela niet aan haar familie en vrienden vertelde wat er aan de hand was, begonnen zij zelf iets door te krijgen. “Mensen zagen dat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik kreeg steeds vaker de vraag of er iets met me aan de hand was.” Hoewel Manuela de schone schijn op hield, wist haar familie hier doorheen te prikken. “Ze trokken voor mij aan de bel en zeiden dat ik weg moest uit mijn situatie. Mijn vader en zus hebben een ander huis voor me gezocht en me gedwongen om weg te gaan.”
Volgens Manuela is het maar goed dat haar familie haar heeft geholpen, omdat ze zelf niet die stap had kunnen zetten. “Anders was ik bij hem gebleven; in het belang van de kinderen.”
Verwarrend
Manuela woonde dan wel niet meer bij haar ex, maar vond het toch moeilijk om hem volledig los te laten. “Juridisch moesten we van alles regelen voor de kinderen. Ook pakte ik het in het begin heel raar aan. We konden niet met elkaar en ook niet zonder. Ik nodigde mijn ex daarom weleens uit om bij mij te komen eten met de kids, en ook waren we nog weleens intiem.” Toen Manuela inzag dat dit heel verwarrend is voor zichzelf en voor de kinderen, besloot ze het roer definitief om te gooien. “Toen ging de knop om. Dit was niet goed voor de kids en ik moest het echt afkappen. Ik koos ervoor door te gaan met mijn leven en zei tegen mijn ex dat hij hetzelfde moest doen.”
Aangezien Manuela en haar ex samen twee kinderen hebben, zien ze elkaar nog wel regelmatig. “Dat vind ik heel moeilijk. Ik zie mijn ex heel vaak, terwijl het beter zou zijn als ik hem veel minder vaak zie. Hij heeft nog weleens woede-uitbarstingen naar mij toe, of kleineert me waar de kinderen bij zijn.”
Toch vindt Manuela het belangrijk dat haar ex in het leven van haar kinderen is. “Elk kind heeft recht op een vader.” Ondanks dat haar ex haar sloeg, is ze niet bang dat hij hun kinderen iets aan zal doen. “Hij is een heel goede vader en gaat voor ze door het vuur. Ik denk dat dit ook voort komt uit zijn adoptieverleden.”
Verhaal doen
Toen de afleveringen van MAFS werden uitgezonden, werd Manuela helaas opnieuw gekleineerd door haar ex. Dit keer via social media. “Hij deelde online dat hij me een slechte moeder vond, en was steeds haat aan het verspreiden. Dat vond ik heel jammer.”
Manuela vindt het dan ook spannend om nu haar verhaal te doen. “Dat wel, maar ik wil niet langer mijn mond houden. Steven (een van de experts van MAFS. red) zei tijdens een van onze gesprekken – die helaas nooit is uitgezonden – dat ik niet stil hoef te zijn. Er zijn denk ik veel mensen die zich kunnen herkennen in mijn verhaal. Steven zei tegen mij dat er twee dingen zijn die ik kan doen: of je kruipt in de rol van slachtoffer en blijft bang en klein; dan blijf je precies op het punt waar die persoon jou wil hebben. Of je spreekt je uit en deelt je verhaal met de wereld. Als je je uitspreekt – ook als dat niet voor de camera is – ontneem je die persoon de macht over jou.”
“Ik wil het advies van Steven opvolgen en niet meer bang en klein zijn, maar ik wil juist sterk zijn en me uitspreken.”
Advies
Manuela weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om een lastige situatie te ontvluchten. Ondanks dat zij niet bij familie of vrienden durfde aan te kloppen, hoopt ze dat anderen in een dergelijke situatie het wel durven. “Je moet echt voor jezelf kiezen. Deel altijd met iemand wat er aan de hand is, want anders kunnen je geliefden je ook niet helpen. Het is niet oké als iemand jou slaat, niemand mag je ooit op zo’n manier aanraken. Als zoiets je overkomt, hoef je je ook niet te schamen, want het is niet jouw schuld. Ga echt op zoek naar hulp en kies voor jezelf.”
Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, of vermoed je huiselijk geweld bij iemand anders? Dan kun je terecht bij het advies- en meldpunt Veilig Thuis. Het nummer 0800-2000 is 24/7 gratis te bereiken.
Beeld: Videoland (Jasper Suyk)