Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zó houd je goede voornemens om beter met geldzaken om te gaan vol

En dít moet je op het nippertje van 2023 nog regelen voor een goede start volgend jaar.

Van sparen tot spenden en van beleggen tot slim bezuinigen: in onze geldrubriek lees je alles wat je wilt weten om aan je financiële fitheid te werken. Heb jij ook als goede voornemen om in 2024 beter met je geldzaken om te gaan? We got you! In de nieuwste Grazia delen we drie tips om dit vol te houden.

Beter worden met geldzaken

"Mijn goede voornemen voor volgend jaar is: beter worden met geldzaken. Zijn er dingen die ik nog snel voor het einde van het jaar kan regelen, zodat ik 2024 financieel zo goed mogelijk begin?" luidt de geldvraag deze keer. “Het einde van het jaar is niet alleen tijd voor feestjes, maar ook voor afronding van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar", stelt Adine Faber-Versluis, oprichter van Money Mind Academy en Lekkerlevenmetminder.nl. "Een van de dingen die je kunt doen om een goede financiële start te maken: je vermogen checken. De Belastingdienst houdt als peildatum 1 januari aan, dus je vermogen op die datum geldt voor het hele jaar.

3 tips om je zaken slim te regelen:

1. Nu doen voor later

Elk jaar kun je extra geld wegzetten voor je pensioen op een belastingvriendelijke manier. Jaarruimte, heet dat. Heb je in 2023 niet maximaal gespaard voor je pensioen en is er jaarruimte over? Dan kun je dat nu nog aanvullen. Adine Faber-Versluis: “Wat je extra inlegt, mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Op internet zijn er allerlei tools om te berekenen wat jouw jaarruimte is en hoeveel je dus nog extra apart zou mogen zetten op een pensioenrekening.” Zie berekenhet.nl.

2. Eigen risico of niet?

Wil je de kosten van je zorgverzekering verlagen? In één keer betalen levert vaak 1 tot 2% korting op je jaarpremie op, maar je kunt ook overwegen je eigen risico te verhogen. Bij zorgkosten die door de basisverzekering worden gedekt, betaal je de eerste €385 altijd zelf. Dit verplichte eigen risico kun je verhogen met maximaal €500. Doe dit bij wel alleen als je het komende jaar weinig zorg en zorgkosten verwacht én als je genoeg geld hebt om het volledige eigen risico te kunnen betalen.

3. Nog even in slaan

Oké, heel gezond is deze tip niet, maar we moeten het toch even noemen: de accijns op bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken gaat per 1 januari 2024 omhoog: de prijs van een krat bier wordt 50 cent duurder. Misschien nog even wat extra’s inslaan als je inkopen gaat doen voor dat nieuwjaarsfeest. Liever alcoholvrij? Ook gauw inslaan, want vanaf 1 januari 2024 gaat ook de belasting op frisdrank en alcoholvrij bier omhoog.

Meer tips nodig? Je leest alles over dit onderwerp in de Finance Files in de nieuwste Grazia. Haal 'm nu! 

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Adobe Stock