Aha: zóveel spaargeld zou jij op jouw leeftijd moeten hebben

Ben jij goed op weg?

We proberen elke maand geld over te houden, zodat we dat op onze spaarrekening kunnen zetten. En hoewel het niet altijd makkelijk is, weten we allemaal dat sparen belangrijk is voor later. Maarre, hoeveel geld zou je op jouw leeftijd al gespaard moeten hebben? Wij zetten het op een rijtje.

Spaargeld

Sinds de coronatijd is spaargeld voor velen een grotere prioriteit geworden. Contracten werden beëindigd, bedrijven gingen failliet en ondernemers moesten wel spaargeld opnemen om het hoofd boven water te houden. Het belang van een buffer werd hierdoor pijnlijk duidelijk. En over hoeveel die buffer zou moeten bedragen hebben verscheidene experts wel ongeveer een idee.

Wanneer financieel experts het over spaargeld hebben, doelen ze eigenlijk op twee soorten: je pensioenspaargeld en je ‘noodfonds’. Met dat laatste wordt geld bedoeld dat meteen beschikbaar is als je het nodig hebt. Volgens financieel expert Dan Keady kunnen mensen dit geld gebruiken om te voorkomen dat ze in de schulden belanden wanneer een financiële tegenvaller plaatsvindt.

Richtlijnen

Hoe ouder we worden, hoe meer geld we in principe moeten hebben voor ons pensioen en voor ons zogenoemde noodfonds. Time stelde een overzicht samen met hoeveel dat ongeveer zou moeten zijn per leeftijdscategorie. Note: het gaat om het bedrag dat je in die leeftijdscategorie moet sparen, dus niet wat je al moet hebben als je die leeftijd bereikt.

20-30 jaar

Noodfonds: 1 maand aan vaste lasten
Pensioenspaargeld: 1x een jaarsalaris

In deze fase ben je nog niet lang aan de bak en waarschijnlijk begin je met een startsalaris dat veel lager ligt dan je verwachtte toen je nog studeerde. Sparen kan lastig zijn, maar probeer er wel een prioriteit van te maken. Een noodfonds van 1 maand aan vaste lasten is wel echt het minimum.

30-40 jaar

Noodfonds: 3-6 maanden aan vaste lasten
Pensioenspaargeld: 3x een jaarsalaris

Naarmate je ouder wordt, gaan je inkomsten vaak omhoog. Hierdoor is het belangrijk dat je in deze levensfase wat meer geld opzij gaat zetten. Al kan dit ook een duur decennium zijn, want veel mensen kopen in deze leeftijdsfase een huis.

40-50 jaar

Noodfonds: 3-6 maanden aan vaste lasten
Pensioenspaargeld: 6x een jaarsalaris

Hoewel je nog even moet doorwerken tot je van je pensioen kunt genieten, komt het al wel dichterbij. Wanneer je in je veertiger jaren bent, heb je vaak het beste inkomen. Je hebt al een huis gekocht en hebt waarschijnlijk een hoger salaris dan in je jongere jaren. Probeer daarom in deze fase op z’n minst 20 procent van je loon opzij te zetten voor je pensioen.

50-60 jaar

Noodfonds: 3-6 maanden aan vaste lasten
Pensioengeld: 8x een jaarsalaris

Ook in deze levensfase verdien je vaak het meeste geld van je leven. Probeer nog altijd van sparen een prioriteit te maken, want het pensioen komt steeds dichterbij.

60-70 jaar

Noodfonds: 6-9 maanden aan vaste lasten
Pensioengeld: 10x een jaarsalaris

Op dit moment ben je al met pensioen of je hebt in ieder geval zicht op wanneer je pensioen (ongeveer) aanbreekt. Blijf geld wijs besteden, maar ook: geniet van je retirement!

Bron: Marie Claire, Time, Grazia archief | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws