Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Van beperking tot empowerment: Sarah’s reis met MS

Op haar 22ste werd Sarah's leven op zijn kop gezet door de diagnose multiple sclerose. In dit interview vertelt ze haar verhaal van strijd en transformatie en het ontdekken hoe zelfontplooiing en empowerment haar pad opnieuw hebben vormgegeven. 

Wat voelde je bij het horen van je MS diagnose?

"Het moment dat ik hoorde dat ik MS had, was een mengeling van shock en vrees. Mijn leven, dat tot dan toe vol hoop en plannen zat, werd plotseling onzeker. De diagnose bracht een diep gevoel van onzekerheid met zich mee, en het accepteren van deze nieuwe realiteit was een strijd. Mijn lichaam voelde als een vreemde, iets waarop ik niet meer kon rekenen." 

Kun je beschrijven hoe je de eerste jaren na je diagnose MS hebt ervaren?

"De eerste jaren na de diagnose waren extreem uitdagend. Elke dag was een gevecht tegen mijn eigen lijf, dat onberekenbaar en onbetrouwbaar was. Ik stond voor fysieke en emotionele hindernissen, van intense vermoeidheid tot plotseling mobiliteitsverlies. Dit was een periode van intensieve zelfreflectie en het heroverwegen van mijn levensdoelen. Het moeilijkste was het aanpassen aan de veranderingen in mijn lichaam en het verlies van mijn zelfstandigheid." 

Hoe heb je je aangepast aan het gebruik van hulpmiddelen?

"In het begin leek het gebruik van hulpmiddelen als een teken van falen. Het accepteren dat ik afhankelijk was van iets anders dan mijn eigen lichaam om te bewegen, was moeilijk. Maar geleidelijk zag ik in dat deze hulpmiddelen me juist vrijheid en zelfstandigheid gaven."   

Hoe heeft het personaliseren van je hulpmiddelen je gevoel van zelfvertrouwen beïnvloed?

"Het aanpassen van mijn rolstoel gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Het was een rolstoel die ik naar mijn hand had gezet, iets waarop ik trots was. Het reflecteerde mijn persoonlijkheid en stijl, en veranderde mijn kijk op mijn rolstoel: niet meer als een teken van zwakte, maar als een onderdeel van wie ik ben. Ik waardeer het dat bedrijven zoals Otolift klanten de mogelijkheid bieden om hulpmiddelen te personaliseren. Met het kiezen van de kleur van de rail van een traplift in elke RAL-kleur en het aanpassen van de stof van de zitten, biedt Otolift hun gebruikers de kans om hun traplift volledig te personaliseren. Dit heeft een grote invloed op hoe je je voelt over het gebruik van deze hulpmiddelen." 

Wat motiveerde je om een stamceltransplantatie in Rusland te overwegen?

"Na jaren van traditionele behandelingen en beperkte verbetering, zocht ik naar alternatieve oplossingen. De keuze voor een stamceltransplantatie in Rusland was zwaar, gedreven door een mix van hoop en wanhoop, en de kans op een beter leven die ik niet kon negeren. Ik was bereid het risico te nemen voor een kans op significante verbetering." 

Kun je vertellen hoe je leven is veranderd sinds de behandeling?

"De behandeling heeft mijn leven op vele fronten veranderd. Ik heb een groot deel van mijn mobiliteit terug, wat me een ongekende vrijheid geeft. Maar het is meer dan fysieke verbetering; het heeft me ook mentaal en emotioneel sterker gemaakt. Het heeft me geleerd om elke dag te koesteren en de kleine dingen niet voor lief te nemen. Ik heb een nieuw perspectief op het leven, waar ik ongelofelijk dankbaar voor ben." 

Wat zou je willen delen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten?

"Aan iedereen die een vergelijkbare strijd doormaakt, wil ik zeggen: onderschat nooit de kracht van empowerment en zelfbepaling. In moeilijke tijden is het makkelijk om je overweldigd te voelen. Maar ik moedig je aan om meer te eisen en te vechten voor je recht op keuzes die jouw leven weerspiegelen en verrijken. Dit kan variëren van het personaliseren van een hulpmiddel tot het zoeken naar onconventionele behandelingen. Jouw mening en voorkeuren zijn belangrijk, en je verdient een leven dat is afgestemd op zowel je behoeften als je identiteit en waarden."  

Sarah's verhaal benadrukt de veerkracht en kracht die nodig zijn om te overleven en te bloeien ondanks grote uitdagingen. Haar ervaringen bieden inspiratie en hoop aan anderen die worden geconfronteerd met levensveranderende situaties. Sarah zet zich nu in om haar verhaal te delen en anderen te inspireren, terwijl ze bewustzijn over MS vergroot. Haar boodschap is duidelijk: ongeacht de uitdaging, er is altijd een pad voorwaarts.