Wait, what? Zo beginnen blijkbaar de meeste relaties

Denk jij dat het voor de meeste stellen love at first sight was? Think again!

Geloof jij in love at first sight? Hoewel er genoeg van deze liefdesverhalen zijn, komt het eigenlijk maar zelfden voor. We vergelijken ons eigen liefdesleven graag met romantische films en wachten met smart op die prins op het witte paard. Toch blijkt dat de meeste relaties helemaal niet op zo’n manier beginnen. Blijkbaar gebeurt het veel dichterbij huis dan we denken. Science says!

Science says

Blind dates, speed dates, Tinderen, of zelfs een deelname aan een realityshow als Love Island of De Bachelor? Er zijn zoveel manieren om de love of your life te vinden. De een is echter effectiever dan de ander.

Wetenschapper Danu Stinson vertelt bij de Amerikaanse zender CNN over haar onderzoek naar hoe relaties ontstaan. En wat blijkt? Het grote liefde-op-het-eerste-gezicht-moment dat Hollywood ons voorhoudt is één grote leugen. “Een overheersend idee achter daten is dat je iemand ontmoet en er dan zo’n soort elektrisch moment is.” Maar dat blijkt dus voor de grote meerderheid van de mensen niet te kloppen. “Maar als je echt in dat verhaal gelooft, dan is het moeilijk om iets anders voor je te zien”, legt Stinson uit.

Met benefits?

Tijdens Stinsons onderzoek kwam ze er namelijk achter dat veruit de meerderheid van de relaties start als een goede vriendschap. Maar liefst 66 procent van de 1.900 ondervraagden gaf aan dat hun relatie begon als vriendschappen die al maanden of zelfs jaren duurden.

En hoewel Stinson deze resultaten had verwacht, had ze niet zien aankomen hóe vaak dit voorkomt. Bovendien waren er over verschillende groepen qua leeftijd en etniciteit ook geen verschillen. “En toch”, schrijft Stinson, “is er maar heel weinig onderzoek naar relaties die voortvloeien uit vriendschappen.”

22 Maanden

Hoe lang zo’n vriendschap meestal duurde? Volgens Stinsons onderzoek ongeveer 22 maanden. Ook good to know: een ruime meerderheid gaf aan niet op zoek te zijn geweest naar een relatie bij het aangaan van een vriendschap. Kortom: wie niét zoekt zal vinden – en waarschijnlijk vind je je nieuwe vlam nog dicht bij huis ook.

Bron: Happy in Shape, Dingen Voor Vrouwen | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws