Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De 'let them'-theorie zou voor meer rust zorgen in je relaties

Let's test it.

Ben jij meestal die persoon in een relatie of vriendschappen die moeite heeft met het loslaten van de controle? We get that. Maar met de 'let them'-theorie – die inmiddels viral gaat – kan jij wellicht beter leren omgaan met verwachtingen. Hoe? Wij leggen het je uit.

Let them-theorie

Eigenlijk zegt het woord precies al wat ermee wordt bedoeld. Vragen jouw vriendinnen je bijvoorbeeld niet mee uit eten? Let them. Gaat je beste vriendin ineens op stap met iemand anders zonder jou mee te vragen? Let them. Door de let them-theorie toe te passen stel je minder verwachtingen aan iemand anders, zo legt podcastmaker Mel Robbins uit.

Uitleg

"Zo veel tijd en energie wordt verspild aan de verwachtingen die we van anderen hebben en het forceren daarvan", aldus Robbins. Deze theorie is volgens haar perfect voor de mensen die in relaties meer geven dan nemen. Zo legt ze uit dat je er met deze theorie snel achter komt hoe een persoon in jouw omgeving écht is.

Bedenk zelf maar eens hoe effectief deze theorie eigenlijk is. Stel jij geen prioriteit meer in de vriendschap met iemand, terwijl jij altijd degene was die er effort in stopte? Let dan goed op hoe de ander hier dan op reageert. Als jij diegene niet meer forceert in jullie (vriendschappelijke) relatie, kom je er misschien wel achter dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen.

Vraagtekens

Oké, we snappen dat de controle loslaten misschien lastig is voor de meesten, maar volgens Robbins werkt de theorie écht. Veel luisteraars van haar podcast hebben namelijk al eens aangegeven hoe effectief de theorie is. Volgens hun levert de theorie een vriendschap op zonder onnodige ruzies en zit je op een lijn met de ander.

Toch roept de theorie ook wat vraagtekens op. Dr. Sophie Mort, gespecialiseerd in mentaal welzijn, denkt hier het hare van. "Het probleem is, als we andermans gedrag proberen te veranderen, dat we zelf teleurgesteld en gefrustreerd eindigen. We verliezen het zicht op ons eigen leven en op wat we daadwerkelijk kunnen controleren." Toch is ook Mort ervan overtuigd dat de let them-theorie wel handig kan zijn in het observeren van relaties, waardoor je op tijd weg kunt lopen van een ongezonde situatie.

Bron: NSMBL | Beeld: Gossip Girl