Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Lou is aseksueel: ‘Ik had geen idee dat wat ik voelde een naam had’

'Ik verzon steeds smoesjes om niet te hoeven vrijen'

Nooit zin hebben in sex. Veel mensen denken dat dat is waar aseksualiteit voor staat. Toch is het niet allemaal zo zwartwit. De 24-jarige Lou is aseksueel en vertelt in Grazia wat dit voor hen betekent. "Ik gebruikte vaak smoesjes om maar niet te hoeven vrijen."

Niet seksueel aangetrokken

“Ik was zestien toen ik voor het eerst sex had. Ik was toen al een jaar samen met mijn toenmalige vriend, dus een logische stap vond ik. Op het moment suprême vond ik er alleen niet zoveel aan. Makkelijk ging het ook niet, maar dat weet ik aan het feit dat het mijn eerste keer was. Daarna deden we het vaker. Hoewel ik merkte dat mijn vriend het erg leuk vond, had ik er zelf niet zoveel mee. Ik voelde er geen afkeer voor, en in het begin was het leuk om samen te ontdekken, maar na een tijdje voelde ik er niet zoveel bij. Ik vond het een anticlimax. Uiteindelijk liep onze relatie stuk omdat ik geen sex wilde en hij wel. Iets waar hij niet altijd begrip voor had. Mijn ex en ik hadden een leuke tijd met elkaar, maar uiteindelijk lagen onze behoeftes te ver uit elkaar."

"Omdat ik interesse had in beide genders, wilde ik graag een relatie met een vrouw proberen. In die tijd was ik wel nieuwsgierig naar sex, maar eigenlijk voelde ik me nooit seksueel aangetrokken. Niet tot een man en niet tot een vrouw. Soms dacht ik dat ik met iemand naar bed wilde, maar als puntje bij paaltje kwam, hoefde het voor mij niet meer. Bij de één kreeg ik begrip en bij de ander leidde het vooral tot teleurstelling. Ik had er begrip voor, maar ik kon er verder weinig aan veranderen. Voor mij was sex een neutrale activiteit die ik liever niet deed.”

Eyeopener

“Toevallig las ik een jaar geleden een Instagram-post over aseksualiteit. Daarin werd beschreven dat aseksualiteit een breed spectrum betreft en dat het niet alleen maar betekent dat je nooit een seksuele aantrekkingskracht voelt en/ of nooit sex hebt. Voor mij was dat een belangrijke ontdekking. Ik had geen idee dat wat ik voelde een naam had. Daarna ging ik er meer over lezen en besprak ik het met mijn vriend. We zijn samen sinds mijn negentiende en hadden aan het begin van onze relatie een aantal keer sex. Ook voor hem voelde ik geen seksuele aantrekkings- kracht, maar ik was wel heel verliefd op hem. Daarom wilde ik graag af en toe intiem met hem zijn, vooral om hem te zien genieten. Soms kwam ik zelf ook klaar. Ik heb sex met mijn vriend dus echt wel als fijn ervaren, maar na een tijdje merkte ik dat dat veranderde."

"Voor mij hoefde het niet meer. Omdat ik het moeilijk vond om dit tegen hem te zeggen – ik wilde hem niet kwetsen – verzon ik steeds smoesjes om niet te hoeven vrijen. De ene keer had ik hoofdpijn, de andere keer was ik moe. Toen ik een chronische darmziekte bleek te hebben, gebruikte ik dat vaak als excuus om niet te hoeven vrijen. Gelukkig had mijn vriend er altijd begrip voor. Hij was ook heel geduldig en drong nooit aan op sex. Op het moment dat hij hoorde dat ik aseksueel ben vielen er ook voor hem veel dingen op zijn plek. Hij reageerde heel lief en zei dat het voor hem niks uitmaakte. Natuurlijk zou hij het liefst sex met mij willen, maar voor hem is dat niet het belangrijkste in een relatie. Nu hebben we dus geen sex meer met elkaar, maar we knuffelen en zoenen wel met elkaar.”

Geen aandoening

“Sommige mensen denken dat aseksualiteit een psychische aandoening is. Zo heb ik weleens de vraag gekregen of ik niet met een psycholoog kon gaan praten toen ik zei dat ik aseksueel ben. Het is niet zo dat je met therapie van je aseksualiteit kunt ‘genezen’. Dit is wie ik ben. Het is mijn geaardheid, net zoals een hetero, homo of lesbi dat ook heeft. En dat vinden we ook heel normaal, toch?”

In de nieuwste Grazia lees je ook de verhalen van Eva en Soyoung over aseksualiteit. Nu in de winkel! 

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Aidonera Photography