Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mark Baanders vertelt openhartig over huidaandoening in Expeditie Robinson

'Hier heb ik het gewoon'

In Expeditie Robinson zien we de kandidaten puur natuur. Geen make-up, geen gekamde haren en geen filters die onzuiverheden verbergen. Voor Mark Baanders betekent dit dat zijn huidaandoening duidelijk zichtbaar is. In de aflevering van afgelopen zondag vertelt hij hier open over.

Vitiligo

"Ik heb vitiligo", vertelt Mark in Expeditie Robinson. Vitiligo is een aandoening waardoor pigmentcellen uit de huid en het haar verdwijnen. Normaal gesproken probeert hij de vlekken die hij daardoor in zijn gezicht krijgt te verbergen, maar in Expeditie was dat geen optie – ook al probeert hij zich zo goed mogelijk te beschermen tegen de UV-straling onder de Maleisische zon. "In Amsterdam doe ik er een hoop aan om het te maskeren", vertelt de PowNed-verslaggever. "Met poeder, met zalf, met camouflagecrème. Hier heb ik het gewoon, dus ziet iedereen het ook."

'Rare vlekken'

Mark, aka Slijptol, geeft toe dat hij zelf 'best moeite' heeft gehad met de 'rare vlekken in zijn gezicht'. Zijn vriend Boaz heeft er daarentegen geen enkel probleem mee. "Hij zei: 'Goh, ik heb ook niet gekozen van wie ik hou. Als dit is wie jij bent, dan vind ik het prima'", vertelt Mark. Als dat geen echte liefde is!

Ook moet Mark nog steeds keihard lachen als hij terugdenkt aan een andere vraag die hij zijn partner stelde. Namelijk of hij ook nog van hem zou houden als hij ook nog eens 'heel dik' zou worden. "Ja, Mark, ik ga zeker niet van jou scheiden omdat je onsmakelijk dik wordt", reageerde zijn vriend. "Seks zul je alleen niet meer hebben." Ha!

Traumatische ervaring

Onlangs was Mark ook te gast bij de podcast Borrelpraat, waar hij terugblikte op zijn Robinson-avontuur. "Zo weinig eten, op die manier moeten leven en slapen, is gewoon een traumatische ervaring", aldus de verslaggever. “Je kruipt enorm dicht naar elkaar toe. Allemaal mensen die je op het perron of in de bar nooit zou aanspreken, die zie je opeens naakt naast elkaar kakken.”

Bron: RTL Boulevard, Borrelpraat | Beeld: Shotbysud