Hier moet je op letten als je een nieuw parfum gaat kopen

Dit is een van de meest gemaakte fouten als het gaat om parfum kopen.

Als we willen investeren in een geur, willen we die ook echt lekker vinden. Toch heeft bijna iedereen weleens een parfum gekocht dat later een beetje tegenviel. Kayali founder Mona Katten deelt hoe je dit kunt voorkomen.

Goed ervaren

Als we in een parfumerie staan, spuiten we bijna altijd wel even een geur op. Als de geur meteen heerlijk ruikt, zien we het wel zitten om er meteen mee naar de kassa te lopen. Maar een parfum mag eigenlijk geen impulsaankoop zijn, deelt Mona Kattan als we met haar FaceTimen. “Om het hele effect van een parfum te ervaren, moet je de geur echt laten opdrogen. Een parfum evolueert namelijk nog in verloop van tijd. Vooral als het een complexe geur is.”

“Onze Yum Pistachio Gelato is de meest complexe geur van Kayali. Er zitten namelijk ontzettend veel ingrediënten in. Als je de geur volledig wil ervaren, moet je ‘m echt goed laten opdrogen.”

Yum Pistachio Gelato
€95 (50 ml)

Even wachten

“Als je een geur wil kopen, moet je rekening houden met het begin (de eerste spray), het midden en het eind. Een parfum brengt je namelijk mee op reis. Hoe complexer de geur, hoe meer het zal veranderen.”

Dit heeft allemaal namelijk te maken met de top-, hart- en basisnoten van een geur. De topnoten van een geur staan ook wel bekend als de openingsnoten; de eerste indruk die je krijgt. Deze laag is het meest dominant en ruik je in de eerste paar minuten. Daarna vervliegt-ie en ruik je de hartnoten. Inderdaad het hart van je geur. De hartnoten houden zo’n vier tot zes uur aan. De basisnoten zijn – inderdaad – de basis van een geur. Soms kun je een parfum nog dagen blijven ruiken als je ‘m op je jas of kleding hebt opgespoten. Dat zijn de basisnoten.

Een parfum gaat dus door diverse fases. “Daarom is het belangrijk om even te wachten tot de geur echt is opgedroogd. Als je alle fases van een parfum wil ruiken, raad ik aan om de geur eerst op te doen en een aantal uur te wachten voor je de geur koopt. De eerste spray is namelijk vaak heel anders dan wanneer de geur echt is opgedroogd.”

“Toen we Yum Pistachio Gelato net hadden uitgebracht, deelden we dat de geur onder meer ruikt naar – uiteraard pistache – maar ook vanille en sandelhout. Mensen gaven aan dat ze dit niet roken, maar ik raadde ze aan om de geur echt op te laten drogen. Nadat ze hadden gewacht, roken ze dit inderdaad. Soms ruiken mensen niet meteen waar de geur om bekend staat, maar ik denk dan altijd; wacht op de actual dry down.” Aha!

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws