Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 trucjes om snel van je verkoudheid af te komen

Bye bye verkoudheid!

Het is herfst, het weer verandert en dat betekent dat een verkoudheid weer op de loer ligt. Misschien ben je zelf al verkouden of zie je het veel om je heen: het snotterseizoen is weer begonnen. Als je verkouden bent is er natuurlijk maar één ding dat je wilt, en dat is zo snel mogelijk ervan af komen. Met deze vijf trucjes gaat dat lukken.

1. Een warm washandje op je voorhoofd

Het eerste trucjes is heel makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een washandje en heet water. Dompel het washandje in het hete water en leg hem vervolgens op je neus en voorhoofd. Laat zo'n twee minuten liggen en haal de washand dan van je hoofd om 'm opnieuw in het warme water te dompelen. Herhaal dit zo'n vier keer en doe het drie keer op een dag. De warmte vermindert de zwelling en ontsteking in je neus, waardoor je snel van die loopneus af bent en weer makkelijker kunt ademen.

2. Stomen met oliën

Giet kokend water in een kom en voeg hier olie aan toe. Kies bijvoorbeeld voor pepermunt-, eucalyptus-, tijm- of rozemarijn olie. Daarna is het simpel: hang met je gezicht boven de kom, bedek je hoofd met een handdoek en adem goed door je neus. Door de sterke geur van de olie gaat je neus weer open en kan het slijm eruit. Een enorm effectieve manier!

3. Veel water drinken

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar het is écht waar: veel water drinken helpt als je verkouden bent. Water zuivert je lijf en verstopt het vocht in je neus als-ie verstopt is. Drink zo'n anderhalf tot twee liter water per dag. Vind je het lastig om veel water te drinken? Probeer dan om het bij te houden in een app of zet een grote fles naast je waar je constant uit kunt drinken.

4. Drink pepermuntthee

Heet water en olie helpt bij het stomen om je holtes te openen. Niet zo gek dus dat pepermuntthee ook goed voor je is. Pepermunt bevat namelijk menthol, wat een verstopte neus kan verlichten. Koop het kant-en-klaar, of ga zelf aan de slag met muntbladeren. Drink twee keer per dag een kopje muntthee en je verkoudheid verdwijnt mega snel.

5. Sprayen en snuiven met zout

Zout helpt bij een verstopte neus. Dat komt omdat het bacteriën afvoert, de vochtigheidsgraad herstelt én ontstekingen in het slijmvlies vermindert. Gebruik een zoutoplossing neusspray, zoute neusdruppels of snuif zout water. Voor dat laatste trucje heb je alles waarschijnlijk al in huis. Doe een halve theelepel zout in een kopje water, meg dit en snuif het per neusgat op. Goedkoop en effectief!

Bron: Girlscene | Beeld: Adobe Stock