Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha! Zó voorkom je het 'Roommate syndrome' als jij gaat samenwonen met je partner

Aha!

Ga jij binnenkort samenwonen met je partner, maar ben je bang dat naarmate de tijd vordert, jullie in een bepaald sleur belanden? We get that, zoiets noem je namelijk het zogeheten 'Roommate syndrome'. Maar hoe voorkom je dit? Wij vertellen je er álles over.

Roommate syndrome

Als we klinisch maatschappelijk werker Hilary Weinstein mogen geloven, dan komt het Roommate syndrome voor bij stellen die al een tijdje samenwonen. De meeste stellen die al een tijdje samenwonen ervaren dit namelijk niet meer zo 'nieuw' waardoor er een onzichtbaar plateau ontstaat, zo legt ze uit.

Plateau

Dit zogeheten plateau kan er volgens Weinstein op een aantal verschillende manieren uitzien. Maar – zegt ze – de meest voorkomende reden is het verdwijnen van de spanning van samenwonen, naarmate de tijd vordert. Je gaat hele spontane dingen waarschijnlijk niet meer zo snel doen als toen je nog niet samenwoonde met je partner. Spontane avondjes weg? Waarom zou je, als je samenwoont?

'Nieuwe fase'

Natuurlijk is het logisch dat je na een bepaalde tijd over deze 'nieuwe' fase in je leven heen bent, maar dat betekent nog niet dat jij en je partner ook meteen uit elkaar groeien.  Zo kun je bijvoorbeeld een aantal dingen doen om het Roommate syndrome te voorkomen.

Zo voorkom je het

Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig inplannen van datenights. Het is namelijk echt niet gek als jullie elkaar ook nog willen zien in een andere setting dan jullie huis, toch?

Daarnaast is het gewoon een must om te werken aan jullie communicatie. Laat elkaar bijvoorbeeld weten wanneer je je irriteert aan dingen binnen de vier muren van jullie huis. Zo zorg je ervoor dat je meteen alle irritaties uit de wereld helpt, in plaats van het opkroppen tot een nog groter probleem.

Als laatste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie beiden niet in een dagelijkse sleur terechtkomen. De meeste partners die gaan samenwonen krijgen namelijk al best wel snel een dagelijkse routine die ze dag in dag uit beleven. Doorbreek dit door samen andere dingen te doen. Uiteten in een lekker restaurant, samen sporten of ga er een dagje op uit. De keuze is reuze!

Bron: NSMBL | Beeld: Daredevil