Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Grazia's hoofdredacteur Annelies test de nieuwste FreshFoam X 1080v13 van New Balance

'Op een wedstrijddag met duizenden mensen om je heen wil je niet twijfelen aan je schoenen'

Grazia's hoofdredacteur Annelies is dol op hardlopen. Wekelijks rent ze zo’n 42 kilometer. Ze testte de afgelopen drie weken in het geheim de nieuwste FreshFoam X 1080v13 van New Balance. Hoe dat beviel lees je hier.

Hardloopvirus te pakken

"Iedereen op de redactie van Grazia weet dat ik tijdens corona een heel ander soort virus te pakken heb gekregen, namelijk het hardloopvirus. Het was jaren geleden dat ik voor het laatst ging hardlopen, maar door rustig aan te trainen – met de runner app 5K – bouwde ik weer conditie op. Met de juiste training, en vooral ook rust te nemen, ben ik ervan overtuigd dat iedereen een hardloper kan zijn. Zo trainde ik eerst voor de 5k en inmiddels train ik voor mijn tweede marathon."

"Je kunt dus wel zeggen dat ik de smaak goed te pakken heb gekregen. Waarom? Het is makkelijk (hup schoenen aan en gaan), je bent lekker buiten (nooit geweten dat het dorp waar ik woon en de omliggende bossen zo mooi zijn), ik maak echt mijn hoofd leeg (bye, bye zorgen en hallo creatieve ideeën) en ik word er daarnaast fitter en vitaler door. Dat ik bovenop al die voordelen ook nog eens beter slaap en oprecht vrolijk word van het lopen, is ook zeker mooi meegenomen."

Kilometers maken

"In de afgelopen twee en half jaar heb ik heel wat waardevolle kilometers afgelegd. Momenteel loop ik gemiddeld 42 kilometer per week. Je kunt dus wel zeggen dat het best een beetje verslavend werkt. En om motivatie te houden, schrijf ik mij regelmatig in voor leuke hardloopevents. Anders heb ik geen doel om voor te trainen en dan haak ik al snel af."

"Reden voor deze inspanning? Misschien komt dat lekkere gevoel van hardlopen ook wel door de spanning voorin het startvlak. Door de opzwepende muziek en samen met andere enthousiastelingen voel je de adrenaline vol door je aderen gieren. Ik ben in training voor de 4-mijl van Groningen, de halve Marathon van Amsterdam en begin 2024 hoop ik de hele marathon, – jaja 42 kilometer en 195 meter – in Parijs net iets sneller te lopen dan ik vorig jaar deed."

Goede schoenen

"Waar ik blij van word? Goede schoenen en lekkere kleding die mij niet in de weg zit tijdens de trainingen. Ik loop overigens alleen en niet met een groepje, waarom? Laten we zeggen dat ik graag mijn eigen plan trek en dat het lopen eigenlijk het enige momentje is in de week waar niemand aan mijn hoofd kan ‘zeuren’. Heerlijk! Instant voldoening geeft het mij."

"Op een wedstrijddag met duizenden mensen om je heen wil je niet twijfelen aan je schoenen. Dan is het fijn dat je zeker weet dat je tevreden bent over je materiaal. Maar ook tijdens je trainingen wil je gewoon lekker kunnen lopen. Met zoveel trainen zijn goede schoenen dus key. Ik testte de afgelopen drie weken in het geheim de nieuwste FreshFoam X 1080v13 van New Balance."

"Als je ze aandoet vergeet je eigenlijk dat je schoenen draagt, want de pasvorm is heerlijk en het zachte schuim geeft je het gevoel alsof je op wolken loopt. Ik hoefde ze niet eens echt in te lopen, want ze voelden direct comfortabel. Dit nieuwe model is geschikt voor beginners maar ook zeker een aanrader voor ervaren lopers en ik moest best even wennen aan de zachtheid en lichtheid in het begin. Vergeleken met mijn andere (zeer diverse soorten) trainingsschoenen voelde het eerst haast alsof ik niets aan had, zo licht zijn ze."

"Er zijn bij New Balance teams maanden met uitgebreid onderzoek, ontwikkeling en ontwerp-inspanningen bezig om deze schoen te maken, maar ik kan in gewoon Nederlands zonder technische termen zeggen: ze zitten licht en soepel maar geven wel voldoende ondersteuning en wikkelen goed af tijdens het hardlopen. Daarnaast is de demping voldoende om geen zere knieën of blessures te krijgen en hij is zowel fijn voor een kort ‘rondje om de kerk’ als een langere duurloop."

"Inmiddels heb ik zo’n 140 kilometer op deze schoenen gelopen en het enige nadeel is dat ze vies zijn geworden in de regen. Als dat alles is… Oh, en ook goed om te weten: doordat de schoenen goed ademen, krijg je geen klamme voeten. Fijn! Ik vind het een verrukkelijke schoen om op te trainen op mijn eigen tempo. Ik nam de laatste weken nog maar een extra gelletje mee, want met deze schoenen loop ik zo een lusje verder en wat kilometers meer dan dat ik vooraf had bedacht."

FreshFoam X 1080v13

Fashionable

"Gecombineerd met een run outfit van New Balance zijn ze echt heel sportief om te zien. Deze schoenen zijn niet alleen lekker voor een run, maar ook zeker fashionable voor een wandeling door het bos of een middagje shoppen in de stad. Ik ga ze straks gewoon dragen bij een jeans of leuke yogalegging naar kantoor.

"De babyblauwe versie gemaakt van een nieuw ontworpen mesh en reflecterende details (voortkomend uit de hardloopgeschiedenis van New Balance) en een gestructureerde pasvorm is toch ongekend populair om je outfit mee te stylen. Zeg nou zelf, je trekt ze nooit meer uit!"

"Of je nu af en toe rent of juist heel vaak. Er zit in mijn beleving een hardloper in iedereen. Laat me weten als je ook rent. Wie weet zien we elkaar eens tijdens een event of gewoon in het wild op straat. Misschien ren jij dan ook met het premium comfort, prestaties en stijl voor de hele dag van New Balance. Nog een tip van mij? Heb je een onophoudelijke stroom van gedachten? Geef je nieuwe gewoontes snel op? Google eens naar het 14-kilometer-schema. En wees niet te streng voor jezelf. Want hoe langzaam of hard je ook loopt, alleen het feit dat je iets doet voelt al goed. En dat doet wonderen voor je mindset en energieniveau! Anybody can be a runner!"

De New Balance FreshFoam X 1080v13 is vanaf 13 oktober verkrijgbaar op newbalance.nl voor €190. 

Beeld: privébeeld Annelies Pijper, New Balance