Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Yara Michels: 'Sinds ik een dochter heb, komen verhalen over misbruik van meisjes nog tien keer harder binnen'

Vandaag, 11 oktober, is het Wereldmeisjesdag. Op deze dag wil Plan International extra aandacht vragen voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen. Ambassadeur Yara Michels zet zich in voor meer aandacht voor meisjesrechten.

Waarom is Wereldmeisjesdag zo nodig?

“Dagelijks worden wereldwijd miljoenen meisjes uitgebuit, gediscrimineerd, misbruikt en benadeeld. Plan International heeft daarom bij de Verenigde Naties gelobbyd om 11 oktober officieel uit te roepen tot Wereldmeisjesdag. Jaarlijks vragen we op deze dag aandacht voor de positie van meisjes en jonge vrouwen, en het bevorderen van hun kansen en rechten. Ook vieren we de kracht van meisjes en jonge vrouwen die zich durven uit te spreken voor meisjesrechten."

Waarom steun je Plan International?

“Wist je dat wereldwijd meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen genitaal zijn verminkt? Het verbaast me dat zulke getallen niet tot totale outrage leiden. Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes zich volledig kunnen ontwikkelen en voor zichzelf op kunnen komen. Door te strijden tegen kindhuwelijken, uitbuiting en meisjesbesnijdenis en te werken aan goed onderwijs en bescherming. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Djamila (18) met enkele medestudenten in Niger. ©Plan International

In 2022 trouwden twaalf miljoen meisjes voor hun achttiende verjaardag. Wat doen zulke cijfers met je?

“Van zulke cijfers schrik ik heel erg, en ze maken me tegelijkertijd erg strijdlustig. Het is goed dat dit soort getallen bekend zijn. Hiermee kunnen we aandacht vragen voor de achtergestelde positie van meisjes en jonge vrouwen en concrete acties ondernemen.”

Maak je je erg zorgen over de toekomst voor meisjes?

“Ik heb veel vertrouwen in de toekomst. Ik vind wel dat positieve verandering vaak lang duurt. Sinds ik een kind heb, dat ook nog eens een meisje is, komen verhalen over uitbuiting of misbruik van meisjes nog tien keer harder binnen. Iedereen verdient het om in bescherming op te groeien.”

'Een wereld waarin het beter gaat met meisjes, is een betere wereld voor iedereen'

Wat zijn dingen die je de volgende generatie graag mee wil geven?

“Een wereld waarin het beter gaat met meisjes, is een betere wereld voor iedereen. Het is mooi om te zien dat ook jongere generaties dit inzien en zich uitspreken over onderwerpen als ongelijkheid, en dat je bepaalde vrijheden niet voor lief mag nemen. Ik wil hen meegeven dat dit belangrijk is om te blijven doen, en dat dit op je eigen manier mag. Of dat nou is op social media, door te protesteren, of door het gesprek te openen aan de keukentafel.”

Vooral vrouwen lijken zich in te zetten voor rechten voor meisjes en vrouwen. Wat kunnen mannen doen?

‘Bewustwording en verantwoordelijkheid neerleggen bij mannen is ook heel belangrijk. Dit wordt nu veel te veel bij vrouwen neergelegd, maar dit zijn niet alleen maar vrouwenproblemen. Het gaat om mensenrechten. Ik hoop dat mannen onderling zich meer gaan uitspreken, en andere mannen gaan aanspreken op grensoverschrijdend gedrag.’

Anita (17) uit Sierra Leone komt op voor gelijke kansen en rechten voor meisjes. ©Plan International

Wat kunnen we nog meer doen?

“Op meer plekken gesprekken voeren over gelijke kansen en rechten voor meisjes. Zo is voorlichting op school belangrijk, maar ook betere handhaving van wetten. Dingen kunnen wel mooi op papier staan, maar als er geen consequenties zijn voor schadelijk gedrag, slaan we alsnog de plank mis. Kortom, genoeg mooie stappen om samen te maken.”

Steun de missie

Op Wereldmeisjesdag vragen we extra aandacht voor gelijke kansen voor meisjes en jonge vrouwen. Wil jij ook bijdragen aan gelijke kansen voor meisjes wereldwijd? Neem hier dan een kijkje.

Headerbeeld Yara Michels: Bill Tanaka