Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hoe hou jij je huis en je hoofd koel?

Good to know!

Met steeds extremere temperaturen hebben we allemaal last van de hitte, zowel buiten als in huis. De afgelopen maanden zijn we geregeld ons bed uitgezweet en dat doet je nachtrust geen goed. Onze productiviteit holt achteruit na zo’n slechte nacht en als het dan overdag weer zo warm is, wordt het er niet beter op. Tijd om uit te zoeken of dit volgend jaar zomer niet anders kan. 

Warme temperaturen

In huizen uit de jaren 30 en eerder maakten architecten het tot een missie dat de buitentemperatuur zo min mogelijk van invloed was op de binnentemperatuur. Met dikke muren en ouderwetse markiezen voor de ramen werd in de zomer de zon geweerd, om het binnen een beetje dragelijk te houden. Een koel huis is immers een koel hoofd. In nieuwere huizen is dit anders. Grote puien met veel glas geven de zon vrij spel, waardoor het goed warm wordt op een gemiddelde zomerdag. 

Airconditioning in huis

In veel huizen wordt dit opgelost met het installeren van een airconditioningsysteem. Een frisse woonkamer terwijl buiten de mussen van het dak vallen, of een gekoelde slaapkamer zodat je lekker onder een dekbed kan blijven slapen. In de winter kan de airco ook verwarmen, dus de airco draait overuren. Naast de lekkere temperatuur zorgt de airco ook voor schone lucht, zeker wanneer je last hebt van een pollenallergie is dit echt een uitkomst.  

Toch zitten er ook nadelen aan zo’n airco verbonden. Om te beginnen moet de eerste mooie airco nog ontworpen worden, maar ook op het gebied van duurzaamheid scoort de airco niet zo hoog. Het stroomverbruik is flink en de energiekosten zijn niet daarom mis. Denk je aan je maandelijkse rekening en wil je graag energie besparen? Dan zijn er slimme systemen die misschien voor je kunnen werken. 

Slimme systemen

Slimme zonwering bijvoorbeeld. Dit is een systeem dat verbonden is met je netwerk en dat je kan bedienen via een app of afstandsbediening. Wat het echt interessant maakt, zijn de sensoren in dit slimme zonnescherm. Het is zo ontworpen dat het zonlicht en de warmte wordt gemeten door de sensor en dat de stand van je scherm automatisch hierop wordt aangepast. Open als de zon schijnt en de temperatuur flink oploopt, dicht als het koud is en je woning wel een goed winterzonnetje kan gebruiken. Dat idee.  

Investeren in zonwering

Deze automatisering maakt de slimme zonwering erg energiezuinig. Door de warmte van buiten te gebruiken of juist buiten te houden wanneer dat nodig is, verminder je het gebruik van een energie slurpende airco aanzienlijk. Ook kan je je slimme zonwering laten samenwerken met andere slimme apparaten in je huis.  

Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, die de zon van buiten eerst haar werk laat doen voor de verwarming aanschiet. En hoewel de aanschaf van slimme zonwering zeker met een prijskaartje komt, heeft het gebruik ervan een energiebesparing en direct een lagere energierekening als gevolg. Het combineren van meerdere slimme systemen kan helemaal een mooie energiebesparing opleveren! Om te weten met welke kosten je te maken krijgt, kan je je energie vergelijken en je verminderde verbruik maandelijks goed bijhouden. 

Besparen in stijl

De functionele voordelen van slimme zonwering zijn fantastisch, maar het blijft hier niet bij. Er zijn veel ontwerpers en fabrikanten aan de slag gegaan met het mooi maken van deze nieuwe vorm van zonwering. Het oog wil namelijk ook wat. 

Als je op zoek gaat naar een nieuwe zonwering, word je overspoeld met kleuren, stijlen en materialen. Je kan kiezen en zo is het mogelijk om je zonwering perfect te laten passen bij je nieuwe bank, of de kleur van je tuinmeubels. Mooi en efficiënt, het kan allebei. Je kan je eigen stijl doorvoeren terwijl je blijft besparen op je energierekening en je zo je groene steentje bijdraagt. 

Beeld: Unsplash