Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Kay Greidanus over zingen in Net Als In De Film: ‘Ik begaf me op glad ijs’

Nog heel even geduld en dan verschijnt de musicalfilm Net Als In De Film eindelijk op het witte doek. In deze musicalfilm neemt Kay Greidanus de rol van de ambitieuze Olaf voor zijn rekening. Aan Grazia vertelt de niet musical-acteur hoe het was om opeens te moeten zingen en dansen, en hoe het was om met Noortje Herlaar en Benja Bruijning samen te werken.

Spannend

Op donderdag 12 oktober is Net Als In De Film dan eindelijk te zien in de bioscoop. Hoewel Kay inmiddels behoorlijk wat films op zijn naam heeft staan, brengt een filmpremière altijd wat zenuwen met zich mee. “Een release blijft spannend. Het is ook altijd weer weird om jezelf te zien, maar het is echt een te gekke film geworden. We zijn heel blij met het resultaat”, deelt Kay enthousiast als we met hem bellen.

Voor de rol kruipt Kay in de huid van Olaf, iemand die precies weet wat hij wil. “Olaf is een heel ambitieuze muziekproducent. Als hij Annabel (Noortje Herlaar) voor het eerst hoort zingen, begrijpt hij meteen dat ze enorm veel talent heeft. Ook is hij opslag verliefd op haar. Hij wil dan ook koste wat kost zorgen dat Annabel succesvol wordt.”

Auditie

Aangezien Net Als In De Film een musicalfilm is, mogen zelf gezongen nummers en vette dansen niet ontbreken. Musicalveteraan Noortje draait haar hand er niet voor om, maar voor Kay was het – als niet-musicalacteur – een enorme uitdaging om te moeten zingen en dansen. “Voordat ik auditie deed, kreeg ik de vraag of ik een tape wilde insturen waarop te horen is dat ik een liedje zing. Toen dacht ik: wil ik dit? Spelen in een musicalfilm? Ik zing thuis weleens, maar kan ik überhaupt goed genoeg zingen? Toch leek dit me een heel toffe kans om uit mijn comfortzone te stappen.”

Nadat Kay de tape instuurde, mocht hij samen met Noortje auditie doen voor de film. Iets wat helemaal spannend was voor de acteur. “Toen ik live auditie deed, was dat samen met Noortje. Tegenover iemand zingen die waanzinnig goed is én ontzettend veel ervaring heeft, is wel extra spannend. Als niet-musicalacteur voelde het alsof ik me op glad ijs begaf. Gelukkig kende ik Noortje al en weet ik dat ze heel lief is. Noortje kan iemand goed geruststellen, waardoor het een heel fijne auditie was om te doen.”

Zingen en dansen

Kay liet een goede indruk achter tijdens zijn auditie en hij sleepte de rol van Olaf in de wacht. Toch moest het echte dans- en zangwerk nog gaan beginnen. “Ik heb heel veel zanglessen gehad, iets wat ook nog eens erg leuk was. Onze zangdocent gaf me bovendien het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om voor de camera – met allemaal mensen om je heen – te zingen. Daardoor kreeg je geen paniekaanval als het moment om te zingen dan echt was aangebroken, haha.”

"Ook hebben we dagenlang met een choreograaf de danspassen geoefend. En als ik thuis was, ging ik weer verder met oefenen, omdat ik continu dacht: straks moet ik dansen en spelen terwijl er allemaal professionele dansers en figuranten om me heen staan. Dan moet ik het wel goed doen." Ondanks het vele repeteren, bleef het dansen wat onwennig voor Kay. “Zingen en dansen zijn twee dingen die – vooral in het begin – erg buiten mijn comfortzone lagen. Uiteindelijk voelde ik me door al het repeteren wel heel comfortabel tijdens het zingen. Maar het dansen? Daar heb ik altijd een wat onwennig gevoel bij gehad. Zeker in een grote setting met dansers en figuranten om je heen. Als een danspas dan niet goed gaat, voel je je soms wel even stom. Gelukkig zijn er veel shots, waardoor eromheen geknipt kan worden”, lacht Kay.

Samenwerken

Voor de film werkte Kay samen met onder meer Noortje Herlaar en Benja Bruijning. Iets wat erg prettig was. “Het is heel fijn om met Noortje en Benja samen te werken. Ik kende ze allebei al en het was heel tof om samen met hen op de set te staan. Ze hebben allebei ontzettend veel talent. Als je dan zelf niet aan het draaien bent, maar je wel op de set bent, is het heel leuk om naar ze te kijken.”

Een van zijn favoriete scènes om op te nemen was eentje met Noortje. “Een heel fijne scène om samen te spelen was eentje waarin het niet goed gaat tussen onze personages. Dat was een van mijn favorieten. Soms is het gewoon heel lekker om een conflict te spelen. Dat was een leuke dag. Ook vond ik het heel tof om een stuk van De Bom van Doe Maar te zingen. Dat was wel een van mijn hoogtepunten.”

Hoewel Kay geen musical-acteur is, ging het zingen en dansen hem erg goed af. Staat hij er dan ook voor open om vaker te zingen in een film? “Zeker. Zangles volgen, zingen in een studio, het repeteren; alles vond ik heel leuk. Het lijkt me zeker heel vet om daarin meer te leren. Het is niet zo dat ik meteen denk: ik ga vanaf nu muziek maken. Maar er is wel een deur opengezet!”

Net Als In De Film

Annabel (Noortje Herlaar) en Sander (Benja Bruijning) lijken in alles elkaars tegenpolen als ze begin jaren ’80 eindexamen doen, maar als ze samen in de schoolband terechtkomen vinden ze elkaar in hun liefde voor muziek. Sander is echter niet de enige die gelooft in Annabels muzikale talent en als ze met Olaf (Kay Greidanus) in zee gaat verliest ze Sander uit het oog. Tot ze elkaar in de 90’s weer tegenkomen en samen met Sanders beste vriend Malcolm (Uriah Havertong) een dance-act beginnen. Hun band Three is a Crowd voert al snel de hitlijsten aan. Maar hoe groter het succes, hoe moeilijker het is om trouw te blijven aan elkaar en jezelf.

Beeld: Net Als In De Film