Wij zijn fan: zo kleed je je als een Parisienne

Renée Koudstaal leert je alle ins and outs!

Hoe kleed je je net zo stijlvol als de Parisiennes? Renée Koudstaal leert het je in haar nieuwe e-course Meer Parijs in je Kledingkast. Spoiler: denk als Coco, niet als Emily.

Hoe is jouw voorliefde voor de wereldberoemde Parisienne-stijl ontstaan?

“Na twintig jaar wonen in Parijs was het voor mij overduidelijk: de stijl van de Parisiennes gaat veel verder dan kleurtheorieën of je eigen lichaamstype goed kennen. Je ideale garderobe begint niet in de winkel, maar bij jezelf. Wie ben je, waar sta je voor, wat wil je en wat níet? In Frankrijk krijg je kledingcultuur mee van je moeder, oma of tante. Hier in Nederland is dat meestal niet zo, we zijn hierdoor veel meer trendgevoelig. En dan krijg je dus dat iedereen op dezelfde Balenciaga-sneakers loopt, die een seizoen later weer uit de mode zijn. We blijven maar kopen en dat kan niet meer, niet richting de samenleving, het milieu, het klimaat en jezelf. We zouden veel meer naar de Parisiennes moeten kijken. Hun garderobe is tijdloos, van goede kwaliteit en meestal niet zo groot.”

Kwam je zo op het idee voor je e-course Meer Parijs in je Kledingkast?

“Ja, na het uitbrengen van mijn boek Leef als een Parisienne, kreeg ik vaak de vraag: Hoe doe ik dat dan concreet, leven en me kleden als een Parisienne? Stijl kun je écht leren en in mijn e-course laat ik je zien hoe je genoeg zal hebben aan een kleine kledingkast vol kwaliteit, authenciteit en makkelijk te combineren items. Hoe vind je tijdloze items die bij je passen? Hoe herken je kwaliteit? Ik geef shoppinglijstjes, mijn favoriete merken, maar ook tips hoe je kunt combineren en twisten. Verwacht geen quick fix, ik help je echt te bouwen aan die kledingcultuur.”

Veel vrouwen denken: ik koop een Chanel-tas en ik ben Paris-chic

“Terwijl stijl niet te koop is. Die total Chanel-look is zo níet Parijs. En in de rij staan voor de Chanel-store al helemaal niet. Een Parisienne denkt: ik ben de baas over mijn stijl, ik ga toch zeker niet in de rij staan voor een kledingstuk? Natuurlijk is Chanel als merk nog steeds wel parijs, maar ga dan voor een discreet tasje en down-style het met een vintage 501 jeans en een simpel wit shirt. Dát is Chanel Paris-style.”

Benieuwd waar de Nederlandse vrouwen de fout in gaan? Je leest het hele interview met Renée in de allernieuwste Grazia.

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws