Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Minimalistisch vs. maximalistisch: hoe kies je de perfecte zitbank voor jouw stijl?

Ontdek jouw stijl.

Houd jij van een huis vol prullaria, voorwerpen en accessoires? Dan is een maximalistisch interieur jouw stijl. Wil jij liever zo min mogelijk van dat alles en alleen de noodzakelijke meubels en gebruiksvoorwerpen, dan is minimalisme meer iets voor jou. Waar je voorkeur ook ligt, er zijn banken voor iedere stijl, zoals de banken van Piet Klerkx. Waarschijnlijk ligt je persoonlijke stijl ergens in het midden tussen het puur noodzakelijke en een huis dat vol staat met van alles en nog wat. Wil jij weten hoe je de perfecte zitbank kiest voor jouw stijl, minimalistisch versus maximalistisch? Lees dan snel verder.

Minimalisme

Jij wilt in je huis alleen maar de noodzakelijke meubels en accessoires. Jij streeft naar rust en ruimte, en misschien wat luxe. In een dergelijk interieur past een zitbank met strakke lijnen, een opvallend design en een ‘klein maar fijn’ formaat, bijvoorbeeld een kleine hoekbank. Of kies voor een grote design loungebank als echte blikvanger in je interieur. Een minimalistisch interieur is rustig, niet alleen met zo min mogelijk spullen, maar ook qua kleur. Kies daarom voor neutrale en rustige kleuren zoals wit, zwart of grijs. Je mag best een accentkleur gebruiken, want deze valt in een ruimte met weinig spullen en kleur juist extra op. Een strakke designbank kan veel zitcomfort bieden, ook al is dat waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Een minimalist houdt van eenvoud en netheid en dat zie je ook af aan het interieur. Minimalisten die van dieren houden, kunnen hun tuin diervriendelijk inrichten.

Maximalisme

Jouw huis kan niet vol genoeg staan. Je vindt alles leuk en ieder voorwerp, meubel of versiersel krijgt ergens wel een plekje. Het woord vol is vol is jou volledig onbekend. Een bonte verzameling aan van alles en nog wat kenmerkt jouw woonstijl. Gezellig druk en veel kleur, daar hou je van. Het nadeel aan dit interieur is dat je vaak naar dingen moet zoeken, dat je veel moet poetsen en opruimen en dat de sfeer misschien wat druk en onrustig aanvoelt. Bij een maximalist past een forse robuuste bank, hij wordt niet gekozen vanwege het subtiele design, maar vanwege het comfort dat hij biedt. Deze bank kan in felle kleuren uitgevoerd zijn, met bijzondere patronen of een opvallende stof. Hierop plaats je een hele verzameling sierkussens in allerlei uitvoeringen en kleuren.  Een maximalist houdt van mixen en matchen, maar je moet opletten dat je hierin niet doorslaat en dat het veel te druk en kleurrijk wordt.

De gulden middenweg

De meesten van ons zullen geen strikte maximalist zijn maar ook geen minimalist. Overbodige meubels en accessoires zijn geen must, maar dat leuke kastje van oma en de oude lamp van je tante verdienen ook een plaatsje, toch? Misschien heb je helemaal geen echte stijl maar is het een mix van verschillende stijlen, een beetje van dit en een beetje van dat. De keuze van jouw zitbank is afhankelijk van wat hij voor het hele gezin betekent. Doen jullie graag spelletjes, hangt de jongste graag op de bank te lezen of liggen jullie samen op de bank en kijken naar een spannende film? Bij jou hangt de keuze af van het model of de uitvoering, de functionaliteit en het comfort. De zitbank moet aan ieder gezinslid plaats bieden en moet passen bij de rest van het interieur.

Jouw zitbank, jouw stijl

Welke stijl je ook hebt, je kiest de bank die bij de rest van je woonkamer past. Is die minimalistisch, dan kies je waarschijnlijk voor een strakke designbank Is jouw stijl maximalistisch, dan kies je wellicht iets opvallends qua vorm of kleur. Vaak hebben we geen specifieke stijl en kiezen we gewoon een fijne bank voor het hele gezin die je mooi vindt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Pexels