Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit zijn de 5 meest gegoogelde emoji's en wat ze betekenen

Sommige emoji’s hebben een andere betekenis dan je denkt.

Appjes opleuken met hartjes, sterretjes, een lachende smiley of een duimpje: we love it. Emoji zijn ontzettend populair en worden veel gebruikt. Maarre, gebruiken we emoji's eigenlijk wel op de juiste manier? Tijd om de meeste gegoogelde emoji's in Nederland én hun betekenis eens onder de loep te nemen.

Betekenis van emoji's

Afgelopen maandag was het Wereld Emoji Dag. Dé dag waarop het gebruik van emoji's nog eens extra gepromoot wordt en waarop de grote techbedrijven hun nieuwe emoji’s presenteren. Maar wat betekenen al die emoji's eigenlijk precies? Een duimpje of lachende smiley begrijpen we heus wel, maar niet alles symbolen zijn even duidelijk. Het aantal Nederlanders dat de betekenis van bepaalde emoji’s googelen is zelfs met 22% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Taalplatform Preply onderzocht daarom wat de meest gegoogelde emoji’s zijn in Nederland én wat die nou echt betekenen.

Dit zijn de 5 meeste gegoogelde emoji's in Nederland en wat ze betekenen.

1. 100 punten 💯

"De meest gegoogelde emoji in Nederland is momenteel de 100 punten emoji. We zien een stijging van 171% in het aantal Google searches vergeleken met vorig jaar", deelt Preply. "Het getal honderd is geschreven in rood en twee keer onderstreept. Deze emoticon wordt vaak gebruikt om ‘100%’ aan te geven. Mensen gebruiken de emoji ook wel wanneer ze trots zijn of het ergens mee eens zijn."

2. Perzik 🍑

"Ook naar de betekenis van de perzik emoji wordt in Nederland veel gegoogeld. Veel Nederlanders weten niet zeker wat er nou wordt bedoeld wanneer ze de perzik emoji op hun social media voorbij zien komen." Misschien weet je het allang, maar de perzik wordt vaak gebruikt voor iets heel anders dan het fruit. "Dankzij de spleet in het midden wordt de emoji meestal gebruikt voor 'billen'", aldus het taalplatform.

3. Drie blauwe druppels 💦

De drie lichtblauwe druppels emoji wordt op verschillende manieren gebruikt. Uit Preply’s onderzoek blijkt dat niet iedereen in Nederland weet wat er nou mee wordt bedoeld. Zijn het zweetdruppels? Regendruppels? Of toch iets anders? "Volgens Emojipedia gaat het om zweetdruppels. Maar de emoji kan worden gebruikt om verschillende vloeistoffen weer te geven, waaronder seksuele vloeistoffen. Ook wordt de emoji geplaatst om aan te geven dat iemand een uitzonderlijke stijl heeft."

4. Aubergine 🍆

Dat de betekenis van de aubergine emoji veel wordt gegoogeld is geen verrassing. Enne, net als bij de perzik wordt ook deze emoji voor iets heel anders gebruikt dan om de groente aan te duiden. "De emoji wordt namelijk vaak gebruikt om het mannelijke geslachtsdeel aan te geven."

5. Hartjes 🤍🖤

En last but not least: ook googelen veel Nederlanders naar de betekenis van hartjes. Er zijn dan ook meer dan 20 verschillende hartjes, die allemaal andere betekenissen hebben. "De meeste staan voor liefde en affectie, maar bijvoorbeeld een zwart hart kan ook worden gebruikt voor donkere humor of verdriet en een wit hart wanneer iemand is overleden." Aha!

Bron: Preply | Beeld: Adobe Stock