Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Durf te vragen: zijn selfies nog wel van deze tijd?

Wij geven je het antwoord!

Jarenlang was de selfie hét hoofdonderwerp op Instagram, Snapchat, Facebook, en ga zo nog maar even door. Maar door de jaren heen is het fenomeen een beetje op een lager pitje gezet. Want: waar zijn al die selfies ineens gebleven? Zijn ze out of style of zijn ze gewoon vergeten? No way! In dit artikel leggen we je uit waarom selfies nog lang niet tot het verleden behoren.

Selfies

Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat de selfies nog he-le-maal hot and happening zijn. Zo worden er wereldwijd elke dag maar liefst 93 miljoen (!) selfies geschoten. Wait, what? Nu Gen Z het stokje overneemt van de millennials, maken ze de selfies dus nóg populairder dan dat ze al waren. Hello duckfaces en peace signs!

Gen Z'ers nemen per dag gemiddeld zo'n 3 selfies per dag, wat ongeveer 2 keer zoveel is als millennials die gemiddeld 1 tot 2 selfies per dag nemen. Nóg een leuk feitje: Gen Z neemt de meeste selfies van alle mannelijke generaties! Jep, dat lees je goed.

Revolutie

En daar waar selfies voornamelijk werden gebruikt om jezelf te laten zien, werd het door de jaren heen steeds meer gebruikt door mensen om hun politieke voorkeuren te uiten. Daarnaast werden selfies ook steeds vaker gebruikt om authenticiteit te laten zien. Zo werden er steeds meer selfies gedeeld zonder make-up, werden filters steeds vaker weggelaten en gooiden we massaal de voorbedachte poses uit het raam.

Op dit moment is de selfie met de ingebouwde 0,5x ultragroothoeklens – waar we het resultaat pas zien als we de foto hebben genomen – helemaal hét. Enne, ook de verkeersspiegelselfie – waar we een foto maken in een bolle spiegel – is een trend du moment. Het doel hiervan? Onze imperfecties omarmen.

Zelfexpressie

Hoewel selfies er door de jaren heen dus voor zorgen dat we onze imperfecties omarmen, is het vandaag de dag ook een manier om onrealistische verwachtingen te wekken. Zo worden de filters steeds realistischer, waardoor we niet eens meer kunnen zien wat echt is en wat niet. Toch is het belangrijk om te erkennen dat social media wel degelijk een platform is voor zelfexpressie en begrip.

Zo kan social media dienen als een plek waar mensen hun gedachten kwijt kunnen en waar ze hun emoties en ervaringen kunnen delen – óók door middel van selfies. Dacht je dus dat selfies delen iets weg had van narcisme? Fout! Selfies zijn namelijk geëvolueerd tot een veelzijdige vorm van zelfexpressie. Selfies staan dus ook zeker voor empowerment, zelfreflectie én verbinding. Love that!

Toekomst van de selfie

Maar hoe gaat de toekomst van de selfie eruitzien? Dat is wel duidelijk. Selfies zijn én blijven door de jaren heen een prominent ding in de socialmedia-wereld – met name door de grote hulp van Gen Z. Wel met de gedachte dat selfies in de toekomst een dieper doel gaan krijgen, zoals socialen doelen promoten en ondersteunen. Maar hey, dat zullen we nog maar even moeten afwachten. Voor nu: relax en let's take a selfie!

Beeld: Emily in Paris