Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Leroy Jory: ‘Ik ben opgegroeid in een wereld waarin gay zijn heel normaal is'

'Toen ik het aan mijn ouders vertelde, was het ook helemaal geen big deal. Ze wisten het eigenlijk al'

Hoewel Leroy Jory, die we kennen van Prince Charming, een coming out had waar sommige mensen alleen maar van kunnen dromen, weet hij als geen ander hoe belangrijk Pride is. Nu Pride Amsterdam weer voor de deur staat, belden wij met Leroy om over zijn eigen coming out te praten én geeft hij advies aan mensen voor wie het minder makkelijk is.

Prince Charming

In het derde seizoen van Prince Charming leerden we Leroy kennen. Hij reisde af naar het zonnige Griekenland om het hart van prins Diego te veroveren. Een romantische klik bleef helaas uit, maar dat was niet de enige reden dat Leroy aan het programma meedeed. “Ik vind het heel belangrijk dat zulke programma’s worden gemaakt", vertelt hij als we met hem bellen. "Dat is ook een van de redenen dat ik hieraan meegedaan heb. Om diversiteit te laten zien”, legt hij uit. “Om te laten zien dat wij ook normaal zijn en zoals iedereen. Want heel veel mensen hebben vooroordelen en ik hoop dat we die met dit soort programma’s kunnen wegnemen", stelt Leroy. "Het gaat ook gewoon om mensen."

Coming out

Leroy weet zelf eigenlijk al zijn hele leven dat hij op mannen valt. Zijn coming out was dan ook een waar menig gay-persoon alleen maar van kan dromen. "Ik voel me er altijd een soort van schuldig over", geeft hij toe. "Vooral als ik bij anderen hoor dat ze het heel zwaar hebben gehad of dat het niet goed is gegaan met familie en dat ze niet geaccepteerd worden. Want ja, mijn coming out is eigenlijk van een heel leien dakje gegaan", vertelt hij. "Ik ben in een familie en wereld opgegroeid waarin gay zijn eigenlijk heel normaal is. Vrienden van mijn opa en oma zijn gay en vrienden van mijn ouders zijn ook gay."

"Vanaf mijn vierde ging ik naar het jeugdtheater. En ja, daar was het niet anders", deelt Leroy. "Dus ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik anders ben of er moeite mee gehad. Toen ik het aan mijn ouders vertelde, was het ook helemaal geen big deal. Ze wisten het eigenlijk al", blikt hij terug.

Community opzoeken

Zo'n coming out is natuurlijk ontzettend fijn, maar helaas is het niet voor iedereen even makkelijk. "Zoek de community op", adviseert Leroy dan ook aan mensen die nog in de kast zitten. "Vaak kan je echt wel voelen aan iemand dat diegene ook gay of lesbisch is. Deze mensen kom je tegen in het uitgaan, maar als je heel jong bent ga je natuurlijk nog niet uit." In dat geval is het volgens Leroy ook een goed idee om mensen met dezelfde interesse te zoeken als jij, of contact te zoeken met mensen op Instagram. "Ga praten. Maak vrienden. Dan sta je samen sterk."

Beeld: NL Beeld