Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom het zo belangrijk is om je aandacht bij de weg te houden

En zo houd je je aandacht goed bij de weg.

Vandaag de dag vinden velen van ons het maar al te fijn om goed bereikbaar te zijn. Het is dan ook verleidelijk om eens een appje te beantwoorden als je achter het stuurt zit, of om je playlist te veranderen als je op de fiets zit. Toch kunnen we je niet genoeg op het hart drukken, dat het ontzettend belangrijk is om je niet af te laten leiden als je aan het autorijden bent.

Wist je dat?

Als je tijdens het autorijden of fietsen even op je telefoon kijkt, kun je niet op de weg letten. Het klinkt heel onschuldig, maar dat is het niet. Wist je bijvoorbeeld dat het lezen en schrijven van een berichtje op je telefoon het risico op een ongeval kan verdubbelen? Ook leidt afleiding in het verkeer in Nederland tot zo'n honderd doden per jaar en nog meer gewonden.

Het klinkt zo onschuldig om een berichtje snel even te lezen op je telefoon, maar dat is het dus niet. Gemiddeld duurt het drie seconden om een appje te lezen. Als je vijftig kilometer per uur rijdt, leg je in drie seconden een afstand van 42 meter af. Dat is een behoorlijke afstand, waarbij je je aandacht er niet volledig bij hebt. En als je dan ook nog eens een appje beantwoordt, ben je nog meer tijd kwijt en leg je nog meer meters af waarbij je niet goed oplet.

Maar zelfs een binnenkomend berichtje kan gevaarlijk zijn. Ook als je het bericht niet meteen leest, ben je een paar minuten minder alert. Zo meldt Mono. Aiii...

Mij niet bellen

Goed op de weg letten is dus een must als je veilig op je bestemming wilt aankomen. Maar ook als je je aandacht goed bij de weg hebt, kan een ongelukje in een klein hoekje zitten. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede autoverzekering hebt en houdt onderstaande tips in gedachten, zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid:

Stel van tevoren een playlist samen

We worden in het verkeer niet alleen afgeleid door een belletje of berichtje, maar ook door onze playlist. Op de fiets of achter het stuur hebben we nog weleens de neiging om onze telefoon te pakken, om zo een ander nummer te selecteren. En soms scrollen we zelfs door een hele playlists om de juiste tracks te vinden. Om deze verleiding tegen te gaan, is het een goed idee om thuis al een fijne playlist te maken. Op die manier hoef je niet achter het stuur nog te zoeken naar een leuk nummer. Easy does it!

Zet je telefoon op niet-storen

Als je doorhebt dat je een berichtje ontvangt, ben je al afgeleid. Ook als je 'm niet leest. Zet je telefoon dus niet alleen op stil, maar zet 'm op niet-storen of vliegtuigstand. Zo ben je ervan verzekerd dat ook een inkomend berichtje je niet afleidt.

Wees uitgerust

Naast mobiele telefoons, zijn er ook andere factoren die je kunnen afleiden. Denk aan slaapgebrek. Stap dus fit de auto in!

Beeld: Pexels (Erik McLean)