Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ga je reizen in Azië? Onze beste tips!

Good to know!

Heb jij er altijd al van gedroomd om de prachtige en soms mysterieuze delen van Azië te verkennen? Of je nu een ervaren reiziger bent of je eerste buitenlandse reis maakt, een bezoek aan Azië kan zowel opwindend als ontmoedigend zijn. Hoewel deze landen misschien onbekend lijken, hoef je je geen zorgen te maken, want deze gids biedt alle adviezen en insidertips die nodig zijn voor een onvergetelijke Aziatisch avontuur. Van de mooiste oude tempels tot bruisende steden, van budgetten tot de mooiste landen – we behandelen het allemaal. Sit back and relax!

Handige tips voor een onvergetelijke reis in Azië

Diverse culturen, prachtige bezienswaardigheden, hagelwitte zandstranden, ongerepte jungle, wilde dieren en unieke ervaringen. Azië is een sprookjeswereld. Van de vele tempels van India tot de drukke straten van Bangkok en alles daar tussenin. Het kan nogal overweldigend zijn. Maar waar begin je? En wat moet je gezien hebben? En misschien wel de belangrijkste vraag, wat kost het allemaal? Om antwoord te geven op die vragen, delen we onze tips.

#1 Waar begin je?

Het is moeilijk te zeggen welk land het beste is om een reis in Azië te beginnen, aangezien de beste keuze afhangt van je persoonlijke interesses en voorkeuren. Populaire bestemmingen in Azië zijn Bali, Thailand, Vietnam en Maleisië. Maar ook Japan, India en Sri Lanka zijn in trek. Elk land heeft een unieke mix van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid, maar we snappen dat je een land wilt weten. Als je naar Zuidoost-Azië wil, zijn Thailand en Bali de beste bestemmingen. Ten eerste omdat deze bestemmingen toegankelijk en makkelijk bereikbaar zijn, maar ook omdat de vluchten goedkoper zijn en de kosten in het land zelf lager. Reis je naar Oost-Azië? Kies dan voor Japan. Niet goedkoop, maar qua cultuur en natuur ongeëvenaard. Voor West-Azië kun je het beste een ticket naar India of Sri Lanka kopen.

#2 Ga voor streetfood

Je hebt vast wel eens beelden gezien van geroosterde schorpioen of gefrituurde rupsen. Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar gelukkig is dit niet alle streetfood. Street food is juist zo populair vanwege de grote verscheidenheid aan opties die beschikbaar zijn, evenals de heerlijke smaken en verse ingrediënten die worden gebruikt. In veel Aziatische landen is streetfood een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en is het op bijna elke straathoek te vinden. Verkopers zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald soort gerecht en gebruiken vaak unieke kooktechnieken en lokale ingrediënten om gerechten te maken die boordevol smaak zitten. Bovendien is streetfood in Azië vaak zeer betaalbaar.

#3 Kies het juiste seizoen

Er is geen juist seizoen voor heel Azië. Het is een gigantisch continent en tussen Ulaanbatar en Jakarta zit hemelsbreed al ruim 6.000 kilometer. De beste tijd om naar Azië te reizen hangt dus af van de bestemmingen die je voor ogen hebt, evenals de activiteiten die je wilt doen. Ga je naar Oost-Azië? Reis dan tussen mei en oktober. Voor Zuidoost-Azië zijn de maanden november tot en met maart het beste. De drukste en duurste maanden zijn onze zomermaanden: juni tot en met september.

#4 Respecteer de cultuur

Dat reizen in Azië anders is dan reizen in Spanje of Zweden, is logisch. Toch blijkt uit de praktijk dat niet iedereen even goed weet wat wel en niet te doen op reis. Of je nu in Thailand, Japan, Vietnam of ergens anders bent, neem de tijd om de gewoonten door te lezen, zodat je niet onbewust iemand beledigt of hun overtuigingen niet respecteert. Van het bezoeken van religieuze gebouwen tot de respectvolle manieren om mensen te begroeten, er zijn veel culturele normen waarmee je rekening moet houden. Wees avontuurlijk, maar ook opmerkzaam. Als je niet weet wat de lokale gebruiken zijn, vraag er dan naar. Locals helpen je graag op weg.

#5 Go with the flow

Reizen is loslaten. Zeker als je buiten Europa reist. Mensen leven hier een paar tandjes langzamer dan wij gewend zijn. Het is eerder gebruikelijk dan uitzonderlijk als mensen te laat zijn. En dat is prima. Omarm de spontaniteit, want de meeste van de beste ervaringen komen voort uit onverwachte wendingen. Maak je niet druk als tours een uur later beginnen, als de bus een half uur wacht met vertrekken of als je bestelling in een restaurant niet doorkomt. Go with the flow. Jij bent de enige die zich er druk om maakt en het doet meer kwaad dan goed. Wat er ook gebeurt, blijft altijd vriendelijk tegen Aziaten en begin niet met schreeuwen.

#6 Vergeet je reisroute

Het valt ons op dat veel mensen hun reis van dag tot dag vol plannen. Het is logisch dat je zo veel mogelijk van een bepaalde bestemming wilt zien, maar niet heel realistisch. Zoals we eerder al zeiden, reizen is loslaten. Dat geldt zeker voor je route. Maak een globale planning van wat je wilt zien, maar hou het globaal. Het mooie van reizen is de vrijheid. De vrijheid om elke dag te doen wat jij wil zonder rekening te houden met anderen. Met een strakke planning beperk je die vrijheid. Let it go.

#7 Reis off the beaten track

Angkor Wat, het Grand Palace in Bangkok, de Chinese Muur, Mount Fuji, Hoi An in Vietnam, Bagan of Bali... het zijn stuk voor stuk schitterende bestemmingen. Maar laten we eerlijk zijn: heel erg authentiek is het niet meer. Voor wie wat meer wil zien dat de bekende bezienswaardigheden, zijn er genoeg verborgen bezienswaardigheden te ontdekken. Elke bestemming heeft van die plekjes die niet op je bucketlist stonden, of waar je misschien nog nooit van gehoord had, maar die de beste ervaring bieden. Hou je oren en ogen open. Locals zij de beste informatiebron voor de hidden gem. Zij kennen hun regio beter dan alle reisblogs bij elkaar.

Tip: bezoek het Khao Sok national park in Thailand. Heerlijk ontspannen en een absolute hidden gem.

#8 Bereid je voor

Het zal je verbazen hoeveel reizigers naar een land reizen zonder de juiste informatie. Wij hebben ooit een backpacker in de Filipijnen horen zeggen: "I like it, but there are too many islands." Dat is toch te verwachten als je naar een land met ruim 7.500 eilanden reist. Kortom: bereid je voor. Als jij op zoek bent naar een ontspannen strandvakantie, is Vietnam niet de juiste bestemming. Wil je hiken in de jungle? Dan is Cambodja niet de juiste bestemming. Voorbereiding geldt niet alleen voor je reisplannen, maar ook voor de bestemmingen. Denk bijvoorbeeld aan je visum, inentingen of het feit dat je voor veel landen een retourticket moet kunnen overhandigen.

#9 Hoe veilig is Azië

Op zakkenrollers en kleine scams na, is reizen door Azië volkomen veilig. We willen wel benoemen dat het begrip 'veilig' voor iedereen anders is. De één wandelt zonder problemen door de buitenwijken van Delhi, terwijl de ander zich onveilig voelt op Khao San Road. Zolang je logisch nadenkt, is reizen in Azië veilig. Laat je daarom niet gek maken door allerlei wilde verhalen op het internet of social media en praat met andere reizigers. Wat zijn hun ervaringen in een bepaald land. Vraag aan locals of medewerkers van je accommodatie waar het wel of niet veilig is als je hieraan twijfelt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Beste tips voor reizen.

Beeld: Unsplash, Joe green